Guvernul creşte cu un miliard lei plafonul de creditare la bani UE şi transferă investiţii PO Mediu

Guvernul a majorat plafonul de creditare netă, de la 4 miliarde lei la 5 miliarde lei, pentru acoperirea solicitărilor de plată în cadrul proiectelor cu finanţare comunitară, o serie de investiţii finanţate iniţial prin programe naţionale fiind transferate Programului Operaţional de Mediu 2007-2013.

219 afișări
Imaginea articolului Guvernul creşte cu un miliard lei plafonul de creditare la bani UE şi transferă investiţii PO Mediu

Guvernul creşte cu un miliard lei plafonul de creditare la bani UE şi transferă investiţii PO Mediu (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă care prevede o serie de măsuri pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2007-2013.

Executivul arată, într-un comunicat, că, în urma măsurilor negociate cu FMI/CE/BM şi pentru a putea elimina blocajele apărute în fluxul de plăţi al fondurilor externe nerambursabile, se majorează plafonul de creditare netă de la 4 miliarde lei la 5 miliarde lei, în vederea asigurării unui flux de numerar pentru acoperirea tuturor solicitărilor de plată.

Guvernul arată, totodată, că pentru creşterea ratei de absorbţie "se impun identificarea şi promovarea de proiecte alternative sau retrospective care să poată fi finanţate, astfel încât să se evite pierderea unor sume semnificative alocate României".

În acest sens, actul normativ creează cadrul legal prin care unele obiective de investiţii, finalizate sau în execuţie, care au fost iniţial finanţate printr-o serie de programe naţionale de dezvoltare locală, de mediu şi de gospodărire a apelor, pot fi transferate către Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, în conformitate cu regulile de implementare ale acestuia.

Ordonanţa creează şi cadrul legal de decontare a cheltuielilor, în baza unor contracte de finanţare din Programul Operaţional Mediu.

Prin decontarea acestor sume de către Comisia Europeană, se urmăreşte reîntregirea bugetului de stat sau a bugetelor de unde au fost efectuate iniţial aceste cheltuieli, realizându-se astfel o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile, precum şi o diminuare a deficitului bugetar, arată Guvernul.

Actul normativ actualizează şi cadrul financiar pentru gestionarea fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian pe perioada de programare 2009-2014, cu respectarea prevederilor Regulamentelor de Implementare şi a legislaţiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici