Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale companiilor din industria de apărare

Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o normă UE care permite protejarea interesului militar naţional şi invocând că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.

154 afișări
Imaginea articolului Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale companiilor din industria de apărare

Premierul Emil Boc (Imagine: Mediafax Foto)

Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Economiei.

Pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.

Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.

În documentul citat se arată că problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de apărare nu a putut fi soluţionată până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi se află în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora, de o importanţă deosebită pentru desfăşurarea activităţii, fiind afectat inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare.

"În acest cadru, Ministerul Economiei va analiza, împreună cu Ministerul Finanţelor, necesitatea/oportunitatea promovării proiectului privind scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale la operatorii economici a căror situaţie financiară este grevată de datorii acumulate la bugetul consolidat al statului şi asigurarea îndeplinirii procedurilor în domeniul ajutorului de stat. Considerăm că, prin voinţă comună, putem acţiona pentru ştergerea datoriilor operatorilor economici din industria de apărare în vederea redresării economico-financiare a acestora, ţinând seama de prevederile articolului 346 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene, prin care orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protejarea intereselor naţionale care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război", se afirmă în documentul semnat de conducerea Ministerului Economiei.

În material se mai arată că pierderile acumulate de către operatorii economici din industria de apărare provin în special din penalităţi şi majorări de întârziere aferente datoriilor istorice şi că fără influenţa acestor datorii s-ar putea realiza profit din activităţi de exploatare, iar companiile ar putea avea "o relaţie normală" cu instituţiile financiare şi ar putea să devină atractive în cazul privatizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici