Guvernul suspendă obligaţia de certificare a declaraţiilor fiscale

Guvernul a decis ca obligaţia impusă firmelor de a certifica declaraţiile fiscale anuale prin consultanţi fiscali să fie suspendată până la 1 ianuarie 2013, în încercarea de a "nu-i nemulţumi pe contribuabili" cu acest cost suplimentar şi a evita cazurile în care nu sunt depuse astfel de declaraţii.

152 afișări
Imaginea articolului Guvernul suspendă obligaţia de certificare a declaraţiilor fiscale

Guvernul suspendă obligaţia de certificare a declaraţiilor fiscale (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Decizia ca această obligaţie să fie suspendată pentru doi ani, până la începutul anului 2013, a fost luată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată recent.

Conform Codului de Procedură Fiscală, declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice trebuie certificate de către un consultant fiscal înainte să fie depuse la administraţia financiară, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Argumentul pentru care Guvernul a decis suspendarea acestei obligaţii este încercarea de a nu "nemulţumi" contribuabilii şi de a nu "prejudicia" relaţia acestora cu statul.

Astfel, Executivul justifică decizia prin "costul suplimentar pe care contribuabilii sunt nevoiţi să îl suporte prin existenţa obligativităţii certificării declaraţiilor fiscale anuale de către un consultant fiscal, înaintea depunerii la organul fiscal, precum şi prin faptul că menţinerea acestei obligaţii va atrage nemulţumirea contribuabililor, va produce prejudicii relaţiei contribuabil-stat şi va determina neconformarea contribuabililor cu prevederile legale în ceea ce priveşte obligaţiile de declarare".

Obligativitatea certificării situaţiilor financiare anuale de către consultanţii fiscali a fost introdusă în august 2007, tot printr-o ordonanţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

Ulterior, această obligaţie a fost suspendată până la 1 ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici