ZF: România are a 25-a cea mai complexă economie a lumii, potrivit Universităţii Harvard

  • România are o economie mai complexă decât arată indicatorii, spune Universitatea Harvard
  • La complexitatea produselor, România urcă până la locul 25 în top
  • Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt primele în top şi depăşesc Italia şi Franţa
2465 afișări
Imaginea articolului ZF: România are a 25-a cea mai complexă economie a lumii, potrivit Universităţii Harvard

România este a 25-a cea mai complexă economie a lumii şi se află în prima parte a clasamentului realizat de Universitatea Harvard, care cuprinde un total de 133 de ţări, potrivit Ziarului Financiar.

În topul celor mai complexe 10 economii din lume sunt Austria (poziţia a 6-a), Cehia (poziţia a 7-a), Ungaria (9) şi Slovacia (10), care depăşesc state precum Franţa sau Italia.

Iar în clasamentul celor mai mari exportatori ai lumii, România ocupă locul 40, cu exporturi totale de 107 miliarde de dolari în 2018. Şi, conform indicatorului PIB pe capita, România ocupă poziţia 45 în topul celor mai bogate ţări din lume după o creştere de 5,2% pe an în perioada 2014-2018.

Ţara ta urcă mai sus în clasament, pe locul 25, când vorbim despre complexitatea produselor. Adică ce trimite peste graniţă sunt bunuri şi ser­vicii cu un grad mai mare de prelucrare şi cu o valoare adău­gată pe măsură. Princi­palele sectoare res­pon­sabile pentru export sunt trans­portul, compo­nentele auto, maşinile şi IT&C, arată studiul.

România a adăugat pe lista sa 62 de noi produse din 2003. Iar volumele de producţie pentru acestea sunt suficient de mari cât să conteze. Spre comparaţie, Austria şi Ungaria, economii mai complexe ca România, şi totodată mai dezvoltate, au 19 produse noi fiecare.

„România este o ţară cu o economie mai complexă decât ar indica la o primă vedere indicatorii ei, motiv pentru care PIB-ul este aşteptat să crească în medie cu 3% pe an până în 2028 (...)“, spun analiştii Harvard care au realizat studiul Atlas of Economic Complexity.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici