Impozitele pentru proprietăţile imobiliare cu suprafaţă mare vor creşte în 2011

Persoanele care deţin proprietăţi cu suprafeţe mari sau posesorii care obţin venituri din utilizarea lor vor achita un impozit majorat în 2011, însă proprietarii care deţin apartamente pentru locuit vot plăti sume apropiate de cele din acest an.

170 afișări
Imaginea articolului Impozitele pentru proprietăţile imobiliare cu suprafaţă mare vor creşte în 2011

Impozitele pentru proprietăţile imobiliare cu suprafaţă mare vor creşte în 2011 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este normal, nimeni nu doreşte să plătească taxe şi impozite. Evităm să mărim nişte taxe care afectează toţi cetăţenii României. Încercăm să ducem în zona de normalitate diverse zone în care taxarea în România nu este normală, ca să spun aşa. O să venim, începând cu anul viitor, cu un nou sistem de taxare a proprietăţilor pentru că în România proprietatea nu este taxată", a spus Vlădescu, la Antena 3.

El a arătat că, probabil, impozitul pentru un apartament cu două camere va rămâne la acelaşi nivel , de circa 100 de lei, întrucât acestea aparţin unor persoane care nu pot plăti mai mult decât această sumă.

"Dar, cineva care are 20 de apartamente cu două camere şi le foloseşte pentru a realiza venituri nu este normal să plătească tot acelaşi nivel de impozit (precum cel care are o singură locuinţă - n.r.)", a continuat Vlădescu.

El a explicat că nu este normal ca persoanele care au locuinţe mari, de exemplu de 200 sau 400 de metri pătraţi să plătească un impozit de aproximativ 300 de lei.

"Îmi dau o veste proastă şi mie, dacă o luaţi aşa de personal. Cred că, din punctul ăsta de vedere, o parte din cetăţenii României, care au avut şansa, priceperea sau şmecheria, cum se spune de multe ori, să fie mai bogaţi astăzi decât alţi cetăţeni români vor trebui să plătească mai mult", a afirmat ministrul Finanţelor, răspunzând la o întrebare privind impozitul pe care îl va plăti ministrul Economiei, Adriean Videanu, care are o proprietate imobiliară de peste 1.000 de metri pătraţi.

Totodată, Vlădescu a arătat că, în prezent, o companie care deţine un bloc de birouri plăteşte un impozit pe proprietate diferit de o persoană fizică care obţine venituri dintr-o proprietate similară.

"În lumea asta, în ghilimele spun, formula de penalizare a bogăţiei este plata de impozite şi taxe mai mari de către cei care sunt mai bogaţi şi, deci, mai mici de către cei care au venituri mai reduse", a mai spus Vlădescu.

Persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Taxa de solidaritate va fi impusă proprietarilor de mai multe locuinţe printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Documentul prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici