Inflaţia în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Inflaţia a accelerat în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, potrivit datelor publicate vineri, în condiţiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei şi de sancţiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanţurile logistice, scrie Reuters.

222 afișări
Imaginea articolului Inflaţia în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Inflaţia în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Inflaţia lunară a încetinit la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creştere lunară din ianuarie 1999, arată datele serviciului federal de statistică Rosstat.

Inflaţia a accelerat brusc după ce Rusia a început ceea ce numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina la 24 februarie.

Scăderea rublei la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la maşini, pe fondul aşteptărilor că preţurile vor creşte şi mai mult. De atunci, rubla şi-a revenit şi s-a întărit vineri la un maxim al ultimilor aproape cinci ani în raport cu euro.

Inflaţia ridicată a fost principala preocupare a gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează standardele de viaţă, o scădere care anul acesta va fi agravată de o contracţie economică abruptă.

Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 4%, dar se aşteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Instituţia a redus deja dobînda de referinţă la 14%, după o creştere de urgenţă la 20% la sfârşitul lunii februarie, şi a declarat că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici