Prima pagină » Politic » Ilie Bolojan: „Suntem la un pas să devenim o ţară în care nu merită să investeşti”

Ilie Bolojan: „Suntem la un pas să devenim o ţară în care nu merită să investeşti”

Ilie Bolojan a tras un semnal de alarmă dur în privinţa situaţiei fiscale a României, avertizând că ne aflăm „în ceasul al 11-lea” şi că, dacă nu sunt luate urgent măsuri de corecţie bugetară, România riscă o criză economică similară cu cea a Greciei.
Ilie Bolojan: „Suntem la un pas să devenim o ţară în care nu merită să investeşti”

Bolojan, a declarat joi, la Antena 3 CNN, că România se află într-un punct critic din punct de vedere fiscal şi riscă să piardă încrederea investitorilor şi a instituţiilor europene.

Potrivit acestuia, creditorii internaţionali şi Comisia Europeană au avertizat în repetate rânduri că România trebuie să-şi reducă deficitul şi să demonstreze că poate gestiona împrumuturile primite prin PNRR.

„Ne-am angajat pentru fonduri europene, dar trebuie să le demonstrăm partenerilor noştri că putem plăti datoriile. Nerespectând aceste înţelegeri, am ajuns într-o situaţie în care nu doar cetăţenii nu mai au încredere, ci nici creditorii,” a declarat Bolojan.

El a comparat situaţia României cu cea a unui client care nu-şi plăteşte ratele: „Ce fac băncile? Îţi cer asigurări suplimentare, cresc dobânzile. Asta se întâmplă şi cu România.”

Oficialul a subliniat că, dacă România mai pierde o treaptă de rating, va ajunge la statutul de „ţară nerecomandată pentru investiţii”, cu riscul unui colaps economic comparabil cu cel al Greciei.

Bolojan a apărat pachetul de măsuri fiscale, spunând că este „dur, dar necesar”, pentru a evita o criză majoră.

El a recunoscut că nemulţumirile legate de creşterea TVA sau introducerea de taxe noi sunt justificate, dar a spus că nu se mai poate acţiona doar pe partea de reducere a cheltuielilor: „Am pierdut ani în care puteam face reforme. Acum nu mai avem timp. Dacă nu luăm aceste măsuri, consecinţele vor fi dramatice.”

În acelaşi timp, Bolojan a criticat privilegiile din sectorul public: „Mi se pare revoltător ca un director de companie de stat să ia 30.000 de lei salariu şi compania să fie pe pierdere, iar noi să cerem pensionarilor 100 de lei în plus pentru sănătate.”

Oficialul a anunţat că marţi, la Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai UE, România va fi evaluată în privinţa respectării angajamentelor bugetare.

El a atras atenţia că, în lipsa unor măsuri clare şi credibile, Comisia Europeană ar putea decide suspendarea sprijinului financiar.