ING: Cursul rămâne la 4,48-4,52 lei/euro până la referendumul din Grecia. Leul se va aprecia ulterior

ING estimează că cel puţin în această săptămână cursul euro - leu va rămâne în intervalul 4,48 - 4,52, cu volatilitate ridicată pe termen scurt, urmând ca spre finele anului leul să se aprecieze către limita inferioara a "zonei de stabilitate a BNR", de 4,38 unităţi / euro.

877 afișări
Imaginea articolului ING: Cursul rămâne la 4,48-4,52 lei/euro până la referendumul din Grecia. Leul se va aprecia ulterior

ING: Cursul rămâne la 4,48-4,52 lei/euro până la referendumul din Grecia. Leul se va aprecia ulterior (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Ne aşteptăm ca EUR/RON să testeze pragul superior al «zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)» înaintea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de măsuri asociate extensiei finanţării externe. Este probabil ca BNR să fie prezentă în piaţă peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicată pe termen scurt, ceea va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piaţa monerată şi va pune presiune ascendentă pe ratele de dobândă", a declarat pentru MEDIAFAX economistul-şef al INS, Ciprian Dascălu.

El a arătat că ultimele sondaje arată că 56% dintre greci sunt în favoarea măsurilor de austeritate ataşate programului de salvare.

"Deşi întrebarea de la referendum nu este directă şi nu sunt explicate consecinţele votului, ne aşteptăm ca votul să fie în favoarea programului propus de europeni. Este posibil ca implentarea programului să ducă la dispute politice în interiorul partidului de guvernământ, iar dacă nu se reuşeşte formarea unei noi coaliţii, la alegeri anticipate. Ca urmare, în scenariul de bază, ne aşteptăm ca EUR/RON să rămână în zona 4,48-4,52 cel puţin săptămâna aceasta şi o volatilitate ridicată pe termen scurt. Ne menţinem prognoza de apreciere a leului către finalul anului spre limita inferioară a intervalului menţionat de banca centrală (4,38/EUR). În cazul unui scenariu negativ, băncile centrale au un întreg arsenal de instrumente pentru a limita contagiunea. Având în vedere că doar 13% din datoria Greciei este deţinută de investitori privati, impactul default-ului pare a fi uşor de absorbit de pieţele financiare", a mai spus Dascălu.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici