Investitori chinezi, interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului din Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că investitori chinezi din provincia Shandong sunt interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, astfel încât aceştia sunt aşteptaţi la licitaţia care va fi organizată de autorităţi.

51 afișări
Imaginea articolului Investitori chinezi, interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului din Cluj

Investitori chinezi, interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului din Cluj (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Tişe a afirmat, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj, că valoarea pistei, aşa cum rezultă din studiul de fezabilitate aprobat, este de 122 de milioane de euro şi cuprinde pista în sine, dar şi balizajul aferent.

"Există interes din partea unor investitori străini pentru construirea acestei piste noi, de 3.500 de metri. Costul investiţiei se ridică la 122 de milioane de euro şi presupune atât execuţia, cât şi sistemul de balizaj şi bretelele de legătură între actuala pistă şi cea nouă. Un interes deosebit a fost din partea oamenilor de afaceri din provincia chineză Shandong, cea de-a doua din China din punctul de vedere al dezvoltării economice, care au vizitat Clujul la începutul lunii mai", a spus preşedintele CJ Cluj.

Potrivit lui Tişe, finanţarea construirii noii piste se va face în baza unui credit-furnizor, procedură folosită şi pentru cele două noi terminale, de plecări şi sosiri, ale aeroportul clujean.

"Aeroportul va emite bilete la ordin care vor fi scadente la un anumit număr de ani, între opt şi zece, iar din bugetul aeroportului şi al CJ Cluj investitorul care va construi pista va primi sumele înapoi. Câştigătorul investiţiei vine cu banii jos şi execută lucrarea şi îşi recuperează banii de la noi, ulterior", a explicat Alin Tişe.

Pista de 3.500 de metri va permite aterizarea/ decolarea pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a avioanelor transoceanice şi de tip cargo.

Lucrările ar putea începe în acest an şi ar urma să fie finalizate în termen de doi ani.

Conducerea Consiliul Judeţean Cluj şi cea a provinciei chineze Shandong au semnat, la începutul lunii mai, un protocol de colaborare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici