Investitorii din turism de pe litoral cer ministrului Finanţelor introducerea impozitului specific

Investitorii din turismul de pe litoral au solicitat autorităţilor, la o întâlnire de la Năvodari, introducerea impozitului specific (forfetar) şi diverse facilităţi fiscale, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunând că multe dintre aceste propuneri se vor putea regăsi în noul Cod Fiscal.

341 afișări
Imaginea articolului Investitorii din turism de pe litoral cer ministrului Finanţelor introducerea impozitului specific

Investitorii din turism de pe litoral cer ministrului Finanţelor introducerea impozitului specific (Imagine: Shutterstock)

Investitorii din turismul de pe litoral au avut, sâmbătă seară, o întâlnire cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, şi cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la un resort din Năvodari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a declarat, la finalul întâlnirii, că două dintre solicitările mai vechi ale industriei turistice au fost deja rezolvate, fiind vorba de TVA de 9% la pachetele turistice şi legea voucherelor de vacanţă, şi acum mai sunt câteva puncte importante care ar ajuta investitorii, dacă ar fi aplicate.

"Au mai rămas câteva puncte importante şi mă refer la impozitul pe clădire şi am arătat că impozitul pe clădire din noul Cod Fiscal depăşeşte profitul pe care îl are un hotel. Cu alte cuvinte, dacă un hotel are 200.000 de euro profit brut, mai mult de jumătate pleacă către impozitul local, lucru care nu ne mulţumeşte pentru că, din păcate, s-a dovedit că autorităţile locale nu sunt în stare să întoarcă o parte din acea sumă înapoi în staţiuni şi am cerut reducerea impozitului local cu 50% în toate staţiunile turistice", a afirmat preşedintele FPTR.

O altă problemă dezbătută a fost cea a impozitului specific (forfetar).

"Tot timpul am fost acuzaţi de evaziune fiscală şi am spus: nu vreţi să asumăm o obligaţie indiferent ce cifră de afaceri facem sau ce profit, încât statul ia o taxă pauşal, adică pentru un hotel de 200 de camere pe litoral plătim noi impozit pe profit de 40.000 de euro pauşal şi aşa am onorat obligaţiile şi am făcut un schimb corect cu statul. Noi nu mai suntem controlaţi zi şi noapte, contra unei taxe pe care o plătim ca să putem face o afacere, altfel suntem zi de zi controlaţi, acuzaţi de evaziune fiscală. Domnul ministru a fost de acord, lucru care ne-a bucurat, a spus că va pune pe ordinea de zi şi în Parlament şi sper să avem un rezultat cât mai rapid", a precizat Mohammad Murad.

El a spus că investitorii au mai cerut ca staţiunile să fie administrate de o firmă plătită dintr-o taxă de promovare şi administrare, pentru că autorităţile locale au dovedit că nu pot administra cum trebuie staţiunile.

"Primarii şi autorităţile locale au dat un mare eşec, ani de zile nu au dat nicio dovadă că sunt în stare să administreze staţiunile turistice încât, într-o staţiune turistică, şi în Mamaia, şi în altă parte, au apărut cartiere şi chiar şi fabrici, mi se pare total incorect. Nu vreţi să percepem o taxă de promovare şi administrare, iar administrarea staţiunilor să se facă în parteneriat cu patronatele din zonă şi ne asumăm noi acest lucru? Taxa o încasează primăriile şi se întoarce la o firmă de administrare care să răspundă de spaţiile verzi, de iluminatul public, câinii vagabonzi, spaţii pentru primul ajutor", a menţionat preşedintele FTPR.

El a solicitat înfiinţarea unei agenţii care să sprijine orice investiţie de peste 1 milion de euro, dar şi ca, în cazul unei noi investiţii, statul să perceapă impozitul pe profit după ce omul de afaceri şi-a recuperat investiţia.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că aceste propuneri s-ar putea regăsi în noul Cod Fiscal.

"A fost o discuţie extrem de utilă, scopul acesteia a fost acela de a analiza, de a discuta, de a încerca să clarificăm ultimele aspecte legate de definitivarea Codului Fiscal care se află în Parlament cu speranţa de a fi adoptat în această primă sesiune parlamentară. Au fost discuţii extrem de utile, în special pe zona de turism, propuneri foarte bune din partea celor prezenţi şi pe care sper să le regăsesc într-un fel sau altul în forma finală a Codului Fiscal. Au fost multe, dar vă dau un exemplu, chiar şi posibilitatea ca o anumită sumă destinată asigurării mesei pentru cei care sunt sezonieri angajaţi pe litoral să fie scutită de orice fel de taxe şi impozite. Este o propunere normală, logică şi care va fi săptămâna viitoare discutată la Ministerul de Finanţe şi după aceea la Camera Deputaţilor la Comisia de Buget", a explicat ministrul Teodorovici.

El a spus că impozitul specific (forfetar) a fost cerut de oamenii din industria turistică.

"Este un impozit propus şi acceptat în special de partenerii din Horeca. A fost deja făcut un amendament săptămâna trecută la Comisia de Buget, din partea unui coleg deputat, şi care se va regăsi probabil în forma finală a Codului Fiscal, care sper să fie adoptat până la finalul lui iunie. Orice fel de propunere care este comun agreată de toţi partenerii din piaţă şi care aduce beneficii economiei cu siguranţă se va găsi în forma finală a Codului Fiscal", a afirmat ministrul Finanţelor.

La discuţiile de sâmbătă seara a fost prezent şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, el spunând că Parlamentul este deschis proiectelor de legi dezbătute anterior cu sectoarele de profil.

La dezbateri au mai fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, Mirela Matichestu, preşedinte ANAT, Aurelian Marin, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale de pe litoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici