Isărescu: Agenţia care nu ne-a ridicat la grad recomandat investitorilor vrea să vadă anul electoral

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că agenţia de rating care nu a ridicat ratingul României la calificativul recomandat investitorilor "suflă şi în iaurt" şi aşteaptă să vadă cum vor fi implementate reformele în an electoral, în ciuda faptului că există un acrod cu FMI şi surplus de balanţă.

340 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Agenţia care nu ne-a ridicat la grad recomandat investitorilor vrea să vadă anul electoral

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Cred că agenţia aceea acum suflă şi în iaurt, a avut odată încredere în România şi acum e mult mai prudentă. Citindu-i comunicatul şi prudenţa, sare şi peste faptul că am intrat în zona de surplus a contului curent (...) Sau ne plătim datoriile externe, şi nu cred că este bine, sau devenim, doamne fereşte, exportatori de capital. Sare peste asta. Acum o să aibă în faţă şi cifrele privind raportul între depozite şi împrumuturi, care consolidează ideea că această reducere semnificativă nu este conjuncturală", a spus Isărescu, întrebat cum explică faptul că în ciuda ajustărilor şi performanţelor evocate de autorităţi există încă agenţii de rating care nu acordă României calificativul recomandat investitorilor.

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.

S&P a îmbunătăţit la finele lunii noiembrie perspectiva ratingului României de la "stabilă" la "pozitivă" şi a confirmat calificativul la "BB+", reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar, dar a atenţionat totodată cu privire la gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, scăderea investiţiilor străine, din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice, şi riscul ca Guvernul să nu-şi respecte angajamentele de reformă înaintea alegerilor programate pentru 2014.

"Constaţi că are două preocupări, credibilitatea ţării şi a politicilor, inclusiv stabilitatea politică, percepţie de sus până jos, şi reversibilitatea politicilor. Da, aţi făcut progrese, dar să vedem cum le consolidaţi. Şi, mai ales, cum le faceţi în an electoral", a continuat Isărescu.

El a arătat că odată cu validarea programului cu FMI s-a operat şi validarea bugetului pe 2014, lucru foarte important nu doar pentru credibilitate dar şi pentru dobânzi reduse pe pieţele internaţionale, accesibilitate şi economii la cheltuielile bugetare.

"Acolo se pot economisi bucată cu bucată, credit cu credit, şi la lei şi la valută, sume considerabile, de 0,2-0,5% din PIB", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că în acest context trebuie citită şi declaraţia ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, privind pericolul de a nu putea plăti pensiile şi salariile fără introducerea accizei la benzină şi motorină, măsură care a fost agreeată cu FMI şi fără de care nu s-ar fi aprobat bugetul pe acest an şi s-ar fi riscat o nouă amânare a evaluării.

Isărescu crede că România nu-şi putea permite să anunţe nişte măsuri şi să le amâne sau să renunţe la ele.

Oficialul BNR spune că estimarea privind impactul introducerii accizei suplimentare de 7 euro cenţi pe litru de benzină şi motorină asupra ratei inflaţiei rămâne neschimbat, de 0,5 puncte procentuale, chiar dacă măsurile privind returnarea unei părţi către transportatori ar putea atenua efectele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici