Isărescu: Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că a înţeles din activitatea firmei sale că nu este uşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România, adică să se creeze locuri de muncă, să se plătească salarii şi impozite, în contextul birocraţiei ridicate şi al numărului mare de impozite.

37 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România

Isărescu: Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri "în sens pozitiv" în România (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Nu pot să spun că merge uşor. Vinăria aceasta, podgorie asta micuţă, m-a apropiat foarte mult de lumea de afaceri şi am înţeles dinăuntru. Nu eu conduc firma pentru că nu am voie prin lege, dar mă implic, că sunt acţionarul principal. Uitându-mă la cifre şi văzând cum merg lucrurile, am înţeles că nu este uşor să faci afaceri în România, afaceri în sens pozitiv. Birocraţia este mare, există raportări absolut nenecesare şi nu se fac prin computer, trebuie să te duci de exemplu de la Drăgăşani la Vâlcea cu maşina ca să depui o hârtie", a declarat Isărescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a menţionat că a întrebat de mai multe ori dacă o asemenea raportare foloseşte doar ca să justifice activitatea unor persoane, în condiţiile în care sistemul ar trebui să fie computerizat.

"Nouă ni s-a cerut la o firmă mică să luăm un computer de 60 de milioane de lei. Nu era un capăt de ţară, dar pentru o firmă mică era o sumă. Şi am întrebat de ce am fost obligaţi să luăm computerul dacă nu putem să îl folosim nici măcar la transmiterea de date statistice, nu vorbesc de plata prin computer, pe internet. O informaţie statistică, nici pe asta nu pot să o transmit? Trebuie să trimit un om o dată pe lună, să facă 120 de kilometri până la Vâlcea, să stea la coadă? Am pus întrebările şi în public, şi în faţa guvernanţilor", a afirmat Isărescu.

El a spus că nu înţelege de ce sistemul nu a fost modernizat până acum.

Întrebat ce i-a spus fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu despre faptul că sistemul nu a fost modernizat până în prezent, Isărescu a răspuns că i s-a transmis "că este o anomalie care se va corecta".

"Numai că durează de doi ani de când am ridicat-o eu prima dată, că mi s-a părut aşa...e hazlie în definitiv, intră ceva în teatrul absurdului, te trimite la ideea că de aceea s-a născut aici Eugen Ionescu. Nu îţi vine să crezi că se întâmplă. Dar sunt mult mai multe alte lucruri care îngreunează mediul de afaceri", a continuat guvernatorul băncii centrale.

Printre factorii defavorabili mediului de afaceri din România, Isărescu a dat ca exemplu numărul mare de raportări şi de impozite, dar şi confuzia dintre afaceri şi afacerism.

"A face afaceri înseamnă a crea locuri de muncă, a plăti salarii, a plăti impozite, într-un mediu concurenţial. Asta este economia de piaţă. Trebuie să o acceptăm, odată pentru totdeauna. Tulburarea aceasta continuă, confuzionarea mediului de afaceri cu tunari, cu afaceri neserioase. Nu spun că nu se întâmplă în România, nu le stăpânesc, nu se întâmplă în domeniul meu, dar cred că este nesănătoasă. Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat, spiritul antreprenorial trebuie să fie încurajat, la fel ca munca, la fel ca inovaţia, aceasta este baza creşterii economice sănătoase, nu altceva", a concluzionat guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici