Grecia, Portugalia şi Irlanda, salvate de la faliment. UE a propus un nou pachet de ajutor financiar

Guvernele din zona euro au propus un nou pachet de ajutor financiar şi o reformară a fondului de ajutor al zonei euro, prin care se vizează reducerea poverii datoriilor asupra Greciei, Portugaliei şi Irlandei, potrivit cotidianului Wall Street Journal (WSJ).

1681 afișări
Imaginea articolului Grecia, Portugalia şi Irlanda, salvate de la faliment. UE a propus un nou pachet de ajutor financiar

Grecia, Portugalia şi Irlanda, salvate de la faliment (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reformarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară va permite acestuia să împrumute la dobânzi de numai 3,5%, potivit unui document care conţine concluziile summit-ului de joi al liderilor europeni. Documentul urmează să fie publicat la finalul reuniunii. Maturitatea împrumuturilor acordate de instituţie va fi extinsă de la o medie de 7,5 ani la cel puţin 15 ani.

Instituţia va obţine atribuţii de a recpaitaliza bănci prin împrumuturi către guvernele zonei euro, chiar şi către cele care beneficiază de programe de ajutor financiar. Va avea şi putearea de a interveni pe pieţele secundare ale datoriei suverane a statelor din zopna euro, în baza unor analize a Băncii Centrale Europeane şi a unanimităţii ţărilor care participă la finanţarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară.

Sectorul financiar va alege dintr-un "meniu de opţiuni" în privinţa ajutării Greciei în privinţa datoriilor în anii următori, incluzând preschimbări ale datoriei, rostogoliri sau răscumpărări, se arată în proiect.

Liderii zonei euro au indicat joi că nu mai exclud un "default selectiv" pentru datoria Greciei într-un nou pachet de ajutor financiar extern, care ar trebui să includă, conform aşteptărilor, şi un plan de preschimbare de obligaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici