Liniile aeriene trebuie să compenseze pasagerii dacă nu onorează biletele din cauza unei greve

Companiile de transport aerian de pasageri trebuie să compenseze financiar pasagerii care au fost împiedicaţi să se îmbarcheze pe zborurile pentru care aveau bilet din cauza unei greve sau unei întârzieri, potrivit unei decizii a Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

244 afișări
Imaginea articolului Liniile aeriene trebuie să compenseze pasagerii dacă nu onorează biletele din cauza unei greve

Liniile aeriene trebuie să compenseze pasagerii dacă nu onorează biletele din cauza unei greve (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

O situaţie neobişnuită în urma căreia o linie aeriană este nevoită să reprogrameze zboruri, precum o grevă, nu reprezintă justificare pentru împiedicarea pasagerilor să se îmbarcheze şi nu scuteşte compania de obligaţia de a compensa financiar clienţii afectaţi, potrivit deciziei instanţei supreme a UE, transmite Bloomberg.

Într-un alt caz, Curtea a decis că liniile aeriene trebuie să compenseze pasagerii care pierd avionul din cauza întârzierii unui zbor anterior.

Conform legislaţiei UE, companiile de transport aerian sunt obligate să-i despăgubească pe pasagerii care au fost refuzaţi la îmbarcare. Potrivit unor decizii anterioare ale justiţiei europene, companiile trebuie să compenseze financiar pasagerii ale căror zboruri au întârziat cu mai mult de trei ore sau au fost anulate din cauza unor defecţiuni ale aeronavelor.

Procesele soluţionate joi se referă la companiile Iberia (Spania) şi Finnair (Finlanda).

În decembrie 2009, compania spaniolă Iberia Lineas Aereas de Espana a refuzat să-i compenseze pe pasagerii care nu au prins un zbor din cauză că o cursă anterioară a avut întârziere. Pasagerii au ajuns pe aeroport la scurt timp după ce îmbarcarea pentru următoarea cursă se încheiase şi au constatat apoi că biletele lor fuseseră anulate, iar locurile transferate către alţi clienţi.

În iulie 2006, linia aeriană finlandeză Finnair a refuzat să-l despăgubească pe un pasager care nu s-a putut îmbarca pe un zbor pentru care avea bilet din cauza unei greve.

Legislaţia europeană stipulează că refuzarea unui pasager la îmbarcare poate fi justificată numai din considerente de sănătate, siguranţă sau probleme cu documentele de călătorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici