Lucas Papademos negociază cu băncile un plan de ştergere a datoriei Greciei

Premierul grec Lucas Papademos negociază luni seara la Bruxelles cu creditorii privaţi ai Greciei asupra unei ştergeri mai ambiţioase decât cea prevăzută a datoriei ţării sale, potrivit mai multor surse europene.

168 afișări
Imaginea articolului Lucas Papademos negociază cu băncile un plan de ştergere a datoriei Greciei

Lucas Papademos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încercăm să obţinem un plan de ştergere a datoriei mai important", în timp ce o "gaură" de câteva miliarde de euro încă rămâne să fie acoperită, în afară de planul de salvare, a declarat una dintre aceste surse, în cadrul unei reuniuni, la Bruxelles, a miniştrilor de Finanţe din ţările membre ale zonei euro. Însă amploarea operaţiunii depinde de "alţi factori", a adăugat această sursă.

Creditorii privaţi s-au angajat în iulie 2011 să suporte o reducere de 21% a valorii titlurilor datoriei Greciei pe care aceştia le posedă. Acest nivel a fost ridicat, de atunci şi până în prezent, la 70%.

Efortul cerut sectorului privat ar putea, astfel, să fie mai important, dar el trebuie să rămână voluntar, pentru a nu conduce la un default al Greciei.

La aceste negocieri paralele sunt prezenţi, de asemenea, ministrul grec al Finanţelor Evanghelos Venizelos, reprezentantul creditorilor privaţi Charles Dallara, negociatorul-şef al sectorului privat Jean Lemierre (BNP Paribas) şi patronul Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Al doilea plan de salvare a Greciei, în sumă totală de 230 de miliarde de euro, se dovedeşte insuficient în vederea respectării obiectivelor de reducere a datoriei la 120% din PIB în 2020, fiind necesară acoperirea a câteva miliarde de euro, potrivit unui raport al principalilor donatori de fonduri ai Greciei.

Însă zona euro a avertizat că ajutorul public nu va depăşi suma de 130 de miliarde de euro, aşa cum s-a prevăzut iniţial. În plus, contribuţia FMI la cel de al doilea plan de ajutorare a Greciei este, în continuare, în suspans.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici