Lucian Anghel a fost ales preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-au ales pe economistul şef al BCR, Lucian Anghel, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

447 afișări
Imaginea articolului Lucian Anghel a fost ales preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei

Lucian Anghel a fost ales preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei (Imagine:Razvan Chirita/Mediafax Foto)

La AGA au fost prezenţi acţionari care deţin peste 87% din titlurile operatorului pieţei de capital.

Anghel lucrează în BCR din anul 1996 şi a fost propus de BCR pentru funcţia de preşedinte al CA. În prezent, el este economist-şef şi director executiv al Direcţiei de strategie şi dezvoltare din BCR şi membru în comitetul de investiţii al BCR Fond de Pensii.

El a fost susţinut de "grupul băncilor", care controlează circa 35% din voturi, iar surse din piaţa de capital au declarat anterior alegerilor pentru MEDIAFAX că acesta mai beneficiază de ajutorul altor investitori, care au în jur de 15% din voturi.

"Acţionarii au votat schimbarea. Cred că bursa are potenţial şi trebuie să îl exploateze", a declarat Anghel după anunţul privind rezultatul alegerilor.

Trei candidaţi, printre care şi actualul preşedinte al BVB, Stere Farmache, s-au înscris pentru funcţia de preşedinte al CA al Bursei. Astfel, alături de Farmache şi Anghel a candidat şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Stere Farmache, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie în februarie 2008, s-a aflat la conducerea executivă a Bursei timp de 16 ani. El a fost director general al Bursei până în luna decembrie a anului 2008, când a demisionat prentru a prelua poziţia de vicepreşedinte la Alpha Bank.

"Atâta vreme cât este un vot democratic trebuie luat ca atare. Acţionarii au votat. Voi continua să susţin Bursa, cu toate resursele de care sunt capabil", a spus Farmache.

Acţionarii BVB au ales luni cei nouă administratori. Şase dintre aceştia fac parte din grupul "grupul băncilor", care l-a susţinut pe Lucian Anghel.

Astfel, "grupul băncilor" va fi reprezentat în CA de economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel, Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Valerian Ionescu (BCR), Narcisa Oprea (Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi juristul Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital şi fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central).

Ceilalţi trei administratori aleşi luni sunt Farmache, Dan Paul, şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

Noii administratori vor prelua funcţiile după ce vor fi validaţi de CNVM.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a figurat şi completarea a trei locuri vacante din Consiliul de Administraţie al Casei de Compensare Bucureşti şi alegerea unui administrator la Depozitarul Central.

Astfel , la Casa de Compensare au fost numiţi toţi cei trei candidaţi, respectiv Darie Moldovan (SSIF Broker), Alin Duhnea (Citibank Europe plc) şi Lucian Ioan Fulea (Vienna Investment Trust).

Pentru CA de la Depozitarul Central a fost ales Cristian Agalopol (Equity Invest), din şase cabdidadturi.

Casa de Compensare şi Depozitarul Central sunt parte a grupului BVB, fiind controlate de Bursa de Valori, astfel că de regulă candidaţii propuşi de Bursă sunt aleşi şi în AGA de la cele două societăţi.

Printre cei mai importanţi acţionari ai Bursei se regăsesc fonduri ale Franklin Templeton, SIF Moldova, cu câte aproape 5%, dar şi Erste şi BCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici