Lukoil caută să obţină un împrumut de la băncile internaţionale

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, încearcă să obţină un împrumut de la băncile internaţionale, în contextul înăspririi sancţiunilor impuse Moscovei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, din cauza crizei din Ucraina, relatează Bloomberg.

508 afișări
Imaginea articolului Lukoil caută să obţină un împrumut de la băncile internaţionale

Lukoil caută să obţină un împrumut de la băncile internaţionale (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Lukoil a cerut creditorilor o facilitate financiară pre-export denominată în dolari, potrivit surselor Bloomberg.

Deşi Lukoil se află pe lista celor cinci companii ruseşti din domeniul energiei asupra cărora Statele Unite au impus sancţiuni în septembrie, producătorul de petrol are acces la serviciile financiare din străinătate, conform Trezoreriei SUA.

Lukoil încearcă să strângă fonduri, întrucât măsurile luate de UE şi SUA împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina "sufocă" acordarea de împrumuturi.

Creditele acordate companiilor ruseşti au scăzut la minimul ultimilor cinci ani în cel de-al treilea trimestru, după ce Uniunea Europeană şi SUA au înăsprit sancţiunile, unele companii nemaiavând acces pe pieţele internaţionale de capital.

Companiile trebuie să plătească o datorie de 54,7 miliarde în următoarele trei luni, potrivit datelor Băncii Centrale din Rusia. De altfel, Lukoil deţine obligaţiuni cu maturitate în 2015 în valoare de 900 de milioane de dolari, conform datelor Bloomberg.

O acţiune asemănătoare a fost întreprinsă de xxportatorul din domeniul energiei nucleare Techsnabexport, care avea în plan o strângere de fonduri de 500 de milioane de dolari. Suma a fost, însă, redusă la 150 de miliaone de dolari de către creditorii internaţionali, deşi compania nu se află pe lista sancţiunilor, a declarat pentru Bloomberg o persoană apropiată situaţiei.

Sancţiunile impuse în 12 septembrie de către SUA interzic Lukoil să exporte bunuri, servicii şi tehnologii legate de explorarea de petrol de mare adâncime din zona arctică sau de proiectele de exploatare a zăcămintelor de şist.

În România, Lukoil este cercetat într-un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Parchetul a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Marţi, Petrotel Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse a fost ridicat, iar rafinăria va începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici