Mai mult de trei sferturi dintre americani nu văd o legătură între bursă şi nivelul de trai

Mai mult de trei sferturi dintre americani spun că dezvoltarea puternică a bursei de la New York din ultimii 5 ani nu a generat un efect semnificativ asupra situaţiei financiare personale.

70 afișări
Imaginea articolului Mai mult de trei sferturi dintre americani nu văd o legătură între bursă şi nivelul de trai

Mai mult de trei sferturi dintre americani nu văd o legătură între bursă şi nivelul de trai (Imagine: Shutterstock)

Mai exact, 77% dintre respondenţi au afirmat că nu au simţit efectele creşterii de 176% înregistrată de indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York începând din 9 martie 2009, când a atins minimul crizei, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg la nivel naţional.

Puţin peste unu din cinci americani - un procentaj de 21% - susţin că performanţele pieţei de capital le-au crescut gradul de siguranţă financiară, potrivit sondajului Bloomberg, efectuat în perioada 7-10 martie.

"Nu cred că este o creştere cu fundamente reale. Este doar un boom artificial", a comentat un poliţist din statul Illinois, unul dintre respondenţi.

Sondajul relevă de asemenea că majoritatea americanilor - 62% - consideră că Statele Unite se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Totodată, procentajul celor care cred că situaţia economică sau piaţa muncii se vor îmbunătăţi în următoarele 12 luni a scăzut faţă de nivelul înregistrat într-un sondaj similar derulat în luna decembrie.

De asemenea, americanii care au remarcat, totuşi, evoluţii pozitive nu consideră că preşedintele Barack Obama a adus o contribuţie semnificativă.

Astfel, 56% dintre americani consideră că firmele şi companiile private sunt responsabile pentru creşterea de pe bursă, faţă de un procentaj de 23% care creditează cu un rol mai important politica economică a Casei Albe.

Rezultatele sondajului arată de asemenea concentrarea activelor financiare în rândul celor mai bogaţi dintre americani, în timp ce pentru clasa medie locuinţa constituie cea mai mare parte din avere.

Un procentaj de 46% dintre americani spun că le merge mai bine decât la începutul anului 2009, la apogeul crizei financiare şi recesiunii, în timp ce 36% afirmă că sunt într-o situaţie mai proastă, iar 17% nu au remarcat vreo schimbare.

Economiştii anticipează o creştere economică de 2,9% pentru Statele Unite în acest an, faţă de 1,9% în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici