Mario Draghi: Banca Centrală Europeană şi-ar putea revizui în luna martie poziţia privind politica monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) "va analiza şi posibil îşi va reconsidera" poziţia privind politica monetară la şedinţa din luna martie, din cauza evoluţiei sub aşteptări a inflaţiei, a declarat, joi, preşedintele BCE, Mario Draghi, citat de Reuters.

1100 afișări
Imaginea articolului Mario Draghi: Banca Centrală Europeană şi-ar putea revizui în luna martie poziţia privind politica monetară

Mario Draghi: Banca Centrală Europeană şi-ar putea revizui în luna martie poziţia privind politica monetară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Între timp, vom lucra pentru a ne asicgura că sunt îndepinite toate condiţiile tehnice pentru a asigura disponibilitatea pentru implementare, dacă este necesar, a tuturor opţiunilor de politică monetară", a declarat Draghi într-o conferinţă de presă, după şedinţa de politică monetară a băncii centrale.

BCE urmează să analizeze în primăvară şi "parametrii tehnici" ai programului de achiziţii de active.

Analiştii au afirmat că BCE ar putea regla programul de achiziţii de active pentru a elimina perturbările pe care le produce pe unele pieţe mai mici, precum cea a obligaţiunilor garantate.

În cazul în care perspectivele pentru inflaţie şi creşterea economică globală continuă să se înrăutăţească, BCE ar putea utiliza această analiză pentru a aduce programului modificări mai importante, precum creşterea achiziţiilor lunare sau extinderea gamei de active care pot fi cumpărate, au afirmat analiştii.

Declaraţia lui Draghi a cauzat rapid deprecierea euro în raport cu dolarul şi au susţinut pieţele de capital din Europa.

Pieţele financiare au fost dezamăgite de ultima extindere, anunţată în decembrie, a programului de achiziţie de active al BCE, iar analiştii au considerat că banca centrală ar putea autoriza noi măsuri de sprijin dacă situaţia economică se înrăutăţeşte.

Draghi a afirmat, în discursul susţinut în deschiderea conferinţei de presă, că recentele turbulenţe de pe pieţele financiare au amplificat riscurile privind atingerea ţintei de inflaţie de către banca centrală.

"Cred că se apropie şi mai mult de o posibilă schimbare în martie. Consider că este şi mai probabil să vedem o reducere mai puternică a dobânzii", a declarat şeful diviziei de strategie pentru piaţa valutară la UniCredit Bank, Vasileios Gkionakis.

BCE a menţinut joi, în linie cu aşteptările pieţei, dobânda de politică monetară la 0,05%, dobânda acordată pentru depozitele băncilor la -0,3%, iar pe cea pentru facilitatea marginală de creditare la 0,3%.

Efectul declaraţiei lui Draghi a fost resimţit şi pe bursa de la Bucureşti, care urmează de obicei în astfel de momente evoluţia pieţelor dezvoltate din Europa. Avansul principalilor indici ai BVB s-a accelerat de la aproximativ 1% la aproape 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici