Moscova anulează altă reducere la preţul gazelor naturale vândute Ucrainei

Rusia a anunţat vineri anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, după ce a decis recent să anuleze altă reducere de preţ.

254 afișări
Imaginea articolului Moscova anulează altă reducere la preţul gazelor naturale vândute Ucrainei

Moscova anulează altă reducere la preţul gazelor naturale vândute Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată cu alipirea Crimeei la Rusia, "noţiunea de reducere la preţul gazelor acordată Ucrainei în schimbul (utilizării) bazei Flotei (ruse) la Marea Neagră nu mai există", a declarat pentru cotidianul economic Vedomosti Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Ea nu mai poate să fie utilizată, în prezent, nici de drept şi nici de fapt", a adăugat Peskov. "De drept, Flota nu se mai află în Ucraina, ci pe teritoriul unei regiuni a Rusiei", a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru Kommersant.

Această reducere - în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi - a fost hotărâtă de către fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.

După refuzul autorităţilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), Moscova a acordat, în decembrie, un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere suplimentare de 30% la preţul gazelor naturale. Gazprom a anunţat la 4 martie că a decis să anuleze, începând din aprilie, această reducere acordată în decembrie.

În urma pierderii acestor două reduceri de preţuri, Ucraina, care riscă falimentul, urmează să plătească suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, scriu Vedomosti şi Kommersant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici