O volatilitate mare a cursului de schimb este permisă dacă inflaţia este bine ancorată

O bancă centrală îşi poate permite o volatilitate mai mare a cursului de schimb atâta timp cât populaţia este convinsă că o inflaţie de 2-2,5% va rămâne ancorată în timp, a declarat sâmbătă, la Bucureşti, guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Marek Belka.

49 afișări
Imaginea articolului O volatilitate mare a cursului de schimb este permisă dacă inflaţia este bine ancorată

O volatilitate mare a cursului de schimb este permisă dacă inflaţia este bine ancorată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atâta timp cât oamenii vor crede că o inflaţie de 2-2,55 va rămâne ancorată în timp, îţi poţi permite o mai mare volatilitate a cursului de schimb şi să nu iei în seamă anumite evoluţii tranzitorii", a spus Belka la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversării a 130 de ani de activitate.

El a arătat că în Polonia aşteptările inflaţioniste au rămas foarte bine ancorate în timpul crizei economice.

"Regimul de ţintire a inflaţiei a facilitat ancorarea aşteptărilor inflaţioniste în condiţii de şocuri asupra preţurilor şi incertitudine crescută", a spus Belka.

Potrivit acestuia, faptul că Polonia nu a fost în zona euro a ajutat statul, dar adoptarea monedei unice rămâne o ţintă strategică întrucât poate aduce beneficii substanţiale.

El cred că atunci când va intra în zona euro, economia Poloniei va putea să funcţioneze mai bine decât multe dintre statele care au adoptat deja moneda unică europeană.

"Per total, va fi nevoie de o perioadă de timp să ne îndreptăm în direcţia adoptării euro. Sper că momentul nu va fi prea îndepărtat. Pericolul apariţiei unor «baloane» după adoptarea euro va fi substanţial mai mic", a mai spus Belka.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici