Obama va anunţa următorul şef al Fed, cea mai puternică băncă centrală din lume

Preşedintele SUA, Barack Obama, a redus numărul persoanelor de pe o listă cu posibili înlocuitori ai actualului şef al Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, şi va anunţa succesorul la conducerea celei mai puternce bănci centrale din lume în următoarele luni.

160 afișări
Imaginea articolului Obama va anunţa următorul şef al Fed, cea mai puternică băncă centrală din lume

Obama va anunţa următorul şef al Fed, cea mai puternică băncă centrală din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista restrânsă include "nişte candidaţi extraordinari", a declarat preşedintele într-un interviu acordat cotidianului New York Times.

Obama a afirmat că vrea un şef al Fed care să lucreze pentru a ajuta economia să crească şi nu doar pentru a limita inflaţia şi pentru a menţine pieţele financiare stabile.

"Ideea este de a promova acele lucruri care susţin îmbunătăţirea vieţii americanilor obişnuiţi. Vreau un preşedinte Fed care să poată privi obiectiv situaţia şi să spună «Să ne asigurăm că vom avea creştere economică»", a spus Obama.

Principalii candidaţi pentru post sunt consideraţi a fi fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers şi vicepreşedintele Fed Janet Yellen. Summers este un fost consilier economic al lui Obama, iar Yellen a făcut parte din administraţia preşedintelui Clinton. Dacă Yellen ar fi desemnată la conducerea Fed ar fi prima femeie care ar conduce banca centrală.

Oficiali importanţi de la Casa Albă au afirmat săptămâna trecută că Obama nu a luat încă o decizie de nominalizare a înlocuitorului lui Bernanke.

Mandatul actualului preşedinte al Fed se încheie la sfârşitullunii ianuarie. Bernanke conduce banca centrală americană din 2006 şi, din informaţiile disponibile, nu doreşte să rămână pentru un al treilea mandat de patru ani.

Fed are un rol cheie în buna funcţionare a celei mai mari economii din lume, iar după criza financiară declanşată în 2008 a preluat responsabilităţi sporite a sectorului financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici