OCDE a suspendat procesul de aderare a Rusiei şi vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat joi că a suspendat "pentru moment" procesul de aderare a Rusiei şi că vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina.

281 afișări
Imaginea articolului OCDE a suspendat procesul de aderare a Rusiei şi vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina

OCDE a suspendat procesul de aderare a Rusiei şi vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urma unei reuniuni a Consiliului de guvernanţă, pe 12 martie, OCDE a amânat activităţile legate de procesul de aderare a Federaţiei Ruse la OCDE, pentru moment", a anunţat organizaţia într-un comunicat, adăugând că totodată a "convenit ca OCDE să răspundă în mod pozitiv cererii Ucrainei de consolidare a cooperării (lor) existente".

"La solicitarea membrilor Organizaţiei, secretarul general a informat Federaţia Rusă în acest sens", se arată în comunicat.

Acest anunţ are loc în contextul mobilizării unor trupe ruse în Crimeea, o peninsulă ucraineană în care 1,5 milioane de alegături sunt chemaţi duminică să voteze pentru alipirea la Rusia, din care a făcut parte până în 1954, când a fost "dată" Ucrainei de către fostul lider sovietic Nikita Hruşciov, în cadrul fostei Uniuni Sovietice.

Rusia, care cooperează cu OCDE începând din 1992, a solicitat în mod oficial să devină membră a Organizaţiei în 1996.

Statele din cadrul OCDE au aprobat deschiderea unor negocieri de aderare cu Rusia în 2007.

Parlamentul ucrainean a aprobat joi crearea unei Gărzi Naţionale din care vor putea face parte până la 60.000 de persoane, în contextul în care noua putere ucraineană se teme de o pătrundere a armatei ruse în estul ţării.

OCDE, care are 34 de state membre, acţionează cu scopul de a ajuta guvernele să lupte împotriva sărăciei, favorizând creşterea economică şi stabilitatea financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici