Oficial BCE, îngrijorat de impactul unei agravări a crizei din Cipru asupra euro

Un membru al conducerii Băncii Centrale Europene (BCE), Jorg Asmussen, este îngrijorat de impactul unei agravări a crizei financiare din Cipru asupra euro, relatează publicaţia elenă Kathimerini.

245 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE, îngrijorat de impactul unei agravări a crizei din Cipru asupra euro

Oficial BCE, îngrijorat de impactul unei agravări a crizei din Cipru asupra euro (Imagine: Shutterstock)

Asmussen a avertizat în privinţa tentaţiei de a minimiza importanţa sistemică a crizei cipriote, având în vedere că economia acestei ţări reprezintă numai 0,15% din PIB-ul zonei euro.

"Nu ne aflăm într-o epocă normală pentru moneda unică, în consecinţă evoluţiile necontrolate din Cipru pot afecta progresele realizate în Europa în 2012", a spus bancherul.

O astfel de contagiune ar putea duce la propagarea, prin intermediul sectorului bancar, a problemei cipriote în Grecia, unde sunt prezente numeroase bănci din Cipru, a arătat Asmussen.

"De asemenea, ar putea fi un semnal prost într-o perioadă în care ţări precum Portugalia şi Irlanda se pregătesc să revină pe pieţele financiare", a adăugat oficialul.

Cipru, ţară a cărei economie a fost grav afectată de criza din Grecia, negociază cu FMI, UE şi BCE un plan de salvare financiară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat vineri ratingul Ciprului, la două trepte de categoria ţărilor aflate în imposibilitate de plată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici