Perspectivele Chinei sunt optimiste, dar statul trebuie să fie gata să reacţioneze la şocuri externe

Perspectiva economică a Chinei este optimistă, însă a doua mare economie a lumii trebuie să continue să combată inflaţia şi să fie pregătită să acţioneze în cazul oricărui şoc extern, a declarat guvernatorul băncii centrale de la Beijing, Zhou Xiaochuan.

164 afișări
Imaginea articolului Perspectivele Chinei sunt optimiste, dar statul trebuie să fie gata să reacţioneze la şocuri externe

Perspectivele Chinei sunt optimiste, dar statul trebuie să fie gata să reacţioneze la şocuri externe

Şeful Băncii Populare a Chinei a afirmat că statul trebuie să menţină o atitudine flexibilă în privinţa politicilor economice.

Declaraţia sugerează că Beijingul ar putea lua în calcul noi măsuri de stimulare a economiei, notează Reuters.

"Inflaţia ridicată rămâne principala problemă. Măsuri mai flexibile vor fi luate ca răspuns la schimbările impredictibile ale mediului economic şi financiar global. Vor fi făcute eforturi de reducere a inflaţiei pe termen scurt fără perturbări majore ale creşterii economice, facilitând în acelaşi timp transformarea trendului de creştere pe termen mediu şi lung", a afirmat Zhou.

Importanţa Chinei ca motor al creşterii economice globale a fost subliniată săptămâna trecută, la întâlnirile G20 şi FMI. Lideri politici şi financiari au cerut Chinei şi altor pieţele emergente importante să stimuleze consumul intern pentru a menţine creşterea economică globală pe fondul crizei din Europa şi perspectivelor economice pesimiste ale SUA.

Zhou a declarat anterior, joi, că marile economii emergente trebuie să găsească metode de a creşte cererea internă.

Cu rezerve valutare de 3.200 miliarde de dolari, Beijingul are de unde să cheltuiască mai mult, însă trebuie să evite efecte secundare precum creşterea inflaţiei şi suprainvestiţia în unele proiecte.

Oficiali ai Fondului Monetar Internaţional au afirmat sâmbătă că Beijingul ar avea mai mult de câştigat dacă orice noi măsuri de stimulare economică ar fi ţintite către consumaotri, nu către investiţii sau credit bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici