Perspectivele economiei româneşti s-au îmbunătăţit semnificativ

Perspectivele economiei româneşti s-au îmbunătăţit semnificativ în luna ianuarie, ca şi percepţia analiştilor financiari privind situaţia economică actuală din România, care a rămas însă una foarte dificilă, potrivit unui sondaj lunar efectuat de ZEW şi Erste Bank.

24 afișări
Imaginea articolului Perspectivele economiei româneşti s-au îmbunătăţit semnificativ

Perspectivele economiei româneşti s-au îmbunătăţit semnificativ (Imagine: Mediafax Foto)

Indicele percepţiei analiştilor financiari asupra situaţiei economice actuale a crescut în România cu 17,4 puncte în ianuarie, la -58,6, cel mai scăzut nivel dintre ţările Europei Centrale şi de Est, subliniind dificultăţile cu care se confruntă în prezent economia românească.

Totuşi, indicatorul care reflectă aşteptările experţilor privind perspectivele economiei româneşti în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit semnificativ, cu 25,7 puncte, la 64,4 puncte.

Indicii reprezintă raportul dintre părerile nefavorabile şi cele pozitive oferite de analişti cu privire la chestiunile puse în discuţie.

"Aşteptările economice pentru Ungaria, România şi Croaţia s-au îmbunătăţit considerabil, iar acestea le-au prins din urmă pe celelalte economii din Europa Centrală şi de Est", se arată într-un raport privind rezultatele sondajului, care mai acoperă Cehia, Polonia şi Slovacia.

În ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, opiniile analiştilor rămân împărţite, indicatorul urcând la 9,3 puncte, de la 0,1 în decembrie. Peste 60% dintre experţii intervievaţi anticipează că băncile centrale din România şi Ungaria vor reduce dobânzile cheie.

Totodată, indicele aşteptărilor analiştilor cu privire la evoluţia indicelui BET al Bursei de la Bucureşti a crescut cu 19,6, la 51,2 puncte, reflectând o atitudine optimistă, favorabilă.

Acţiunile tranzacţionate la Bucureşti se află pe locul patru în regiune după preferinţele experţilor financiari, după Polonia, Cehia şi Ungaria, reiese din rezultatele sondajului ZEW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici