Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a intrat în reorganizare judiciară

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a intrat în reorganizare judiciară, sub protecţia legii falimentului din Olanda, pentru rezolvarea problemelor de lichiditate cu care se confruntă compania, a anunţat investitorul israelian.

698 afișări
Imaginea articolului Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a intrat în reorganizare judiciară

Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers a intrat în reorganizare judiciară

Instanţa din Amsterdam a aprobat cererea Plaza Centers care vizează suspendarea preliminară a plăţilor şi a numit, de asemenea, un administrator judiciar, care trebuie să notifice toţi creditorii cu privire la această situaţie, precum şi un judecător supraveghetor.

În cursul procesului de restructurare, compania intenţionează să-şi continue activitatea în mod normal, iar conducerea companiei va fi asigurată de echipa de management împreună cu administratorul desemnat de instanţă.

În vederea rezolvării problemelor legate de lichiditate, compania a propus creditorilor un plan de restructurare, care prevede, printre altele, amânarea obligaţiilor Plaza Centers pe o perioadă de trei-patru ani sau pe o perioadă mai scurtă, dacă nivelul cash flow-ului permite acest lucru. Pe parcursul procesului de restructurare creditorii fac obiectul unui moratoriu.

De asemenea, compania va prezenta creditorilor planul de organizare în următoarele săptămâni în vederea aprobării şi implementării acestuia.

Intanţa a stabilit pentru 17 aprilie 2014 o întâlnire a creditorilor în vederea aprobării planului de reorganizare.

"Persistenţa incertitudinii din mediul economic şi de la nivelul consumatorilor din întreaga Europă a limitat capacitatea noastră de a reduce gradul de îndatorare şi de relocare a capitalului realizat din vânzarea de proiecte finalizate şi de active non-core. Astfel, am luat decizia de a opri plata obligaţiilor scadente şi să venim cu un plan de restructurare a obligaţiunilor. Credem că această decizie este pe termen lung în interesul acţionarilor şi al deţinătorilor de obligaţiuni, precum şi o modalitate de a proteja continuitatea afacerii. Suntem încrezători că prin punerea în aplicare a planului vom fi capabili să rambursăm creditele în întregime şi să generăm o valoare semnificativă pentru acţionarii noştri", a declarat Ran Shtarkman, preşedintele şi directorul executiv al Plaza Centers.

Investitorul israelian deţine 75% din capitalul firmei Dâmboviţa Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, iar statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, diferenţa fiind administrată de grupul turc Kucuk.

Plaza Centers deţine, pe lângă proiectul Casa Radio, terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale în Iaşi, Miercurea Ciuc, Timişoara, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Slatina.

Proiectul Casa Radio, de pe malul Dâmboviţei, una dintre cele mai mari clădiri din România, va fi demolată în proporţie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmând să fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafaţă construită de 600.000 de metri pătraţi, de către Plaza Centers în parteneriat cu statul român. Deşi valoarea de piaţă a proiectului a scăzut la mai puţin de jumătate, suprafaţa construită a rămas aceeaşi. Cele mai recente date ale companiei arată că proiectul ar urma să cuprindă un centru comercial de 76.000 de metri pătraţi, pentru care investiţia este estimată la 242 milioane de euro. Veniturile din chirii sunt prognozate la 27 milioane de euro, iar data de finalizare este prevăzută pentru 2017.

Zona de birouri a proiectului Casa Radio va avea 219.000 metri pătraţi, la care se adaugă o arie destinată spaţiilor de cazare de 59.600 de metri pătraţi.

Toate proiectele din România au fost însă amânate în repetate rânduri, din cauza situaţiei de pe piaţa imobiliară.

Plaza Centers, controlată în proporţie de 62,5% de grupul israelian Elbit Imaging, operează pe opt ţări din regiune, România, Polonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia, precum în India, unde deţine 30 de active în diverse stadii de dezvoltare.

La finele lunii iunie compania avea datorii totale de 400 de milioane de euro, iar activele erau estimate la aproape 800 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici