Ponta: De ce a promulgat Băsescu legea cu achiziţiile dacă este aşa de rea? Sunt convins că nu a zis

Premierul Victor Ponta s-a întrebat retoric de ce preşedintele Traian Băsescu a promulgat modificările la sistemul achiziţiilor publice dacă acestea sunt atât de rele, adăugând că este convins că acesta nu a spus presei motivul.

461 afișări
Imaginea articolului Ponta: De ce a promulgat Băsescu legea cu achiziţiile dacă este aşa de rea? Sunt convins că nu a zis

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Apropo, ce a zis domnul preşedinte? De ce a promulgat legea cu achiziţiile, dacă tot e aşa de rea? Sunt convins că nu v-a zis", a spus Ponta jurnaliştilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seara, la Digi 24, că ar fi avut conştiinţa încărcată dacă promulga legea achiziţiilor publice fără să fie atent, arătând că nu este vorba să nu mai fie licitaţii la regii şi companii de stat, ci vor fi introduse standardizări şi norme interne.

El a adăugat că a cerut şi Guvernului PDL să majoreze plafonul achiziţiilor directe, arătând că licitaţii sunt organizate pentru sume mari, iar lucrările mici nu pot fi blocate de proceduri.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat că pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006 privind sistemul achiziţiilor publice.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului şi exceptarea unor regii şi companii de stat de la licitaţii au fost aprobate în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la ordonanţa aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut, iar modificările au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu şi au intrat în vigoare din această lună.

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător.

Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt "cu dedicaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici