Predoiu: Afirmaţia preşedintelui privind fondurile UE, un îndemn pentru cheltuirea banilor de la BM

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că a perceput observaţia preşedintelui Traian Băsescu privind necheltuirea banilor din fonduri europene ca un îndemn să accelereze procedura de cheltuire a fondurilor prin programul cu Banca Mondială.

26 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Afirmaţia preşedintelui privind fondurile UE, un îndemn pentru cheltuirea banilor de la BM

Predoiu: Afirmaţia preşedintelui privind fondurile UE, un îndemn pentru cheltuirea banilor de la BM (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Eu am receptat observaţia ca un îndemn să accelerăm această cheltuire a fondurilor prin programul cu Banca Mondială adresată atât MJ, cât şi CSM, ceea ce şi facem de altfel în ultima perioadă. Procedurile au fost substanţial accelerate şi în curând vom avea practic o prezentare a proiectului comună cu Banca Mondială, astfel încât şi opinia publică să fie încunoştiinţată cu privire la stadiul proiectului şi perspectivele lui", a afirmat Predoiu.

Demnitarul a arătat că nu au existat fonduri europene pe care Ministerul Justiţiei să nu le fi accesat şi că remarca preşedintelui a fost legată de programul cu Banca Mondială, care era în sensul de accelera acest proiect ce deja a fost substanţial îmbunătăţit faţă de momentul 2008 când a preluat mandatul.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu declara, în şedinţa de Guvern, că România nu are nevoie de bani şi că dispune de miliarde de euro pentru investiţii.

"În momentul de faţă avem neutilizaţi 4,1 miliarde de euro credite angajate de la BEI, BERD, BIRD şi BDCE, cele patru bănci care finanţează Guvernul. Ca să nu mai spun de cele 30 de miliarde de euro bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Avem bani, dar nu implementăm proiectele cu suficientă viteză. Avem probleme să ne asigurăm cheltuielile curente, pentru aceasta împrumutăm bani - pentru salarii, pentru cheltuieli sociale, dar bani de investiţii avem cu miliardele. Nu mai poate fi tolerată situaţia neutilizării banilor. La Justiţie, din 110 milioane luaţi acum 5-6 ani, doar nouă milioane au fost utilizate, iar cei de la Justiţie spun ba că n-au instanţe, ba că nu au clădiri, ba că nu au nu ştiu ce", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a avertizat că pentru o parte din cei 4,1 miliarde de euro se plătesc deja penalităţi de neutilizare.

"Vă cer maximă atenţie pentru utilizarea banilor contractaţi. Până acum, în România, niciodată un ministru care n-a făcut nimic n-a avut probleme. Un ministru care face ceva este ţinta tuturor atacurilor. Dragi colegi, dragi doamne şi domni miniştri, vă rog să fiţi atacaţi pentru că organizaţi licitaţii şi daţi drumul la bani. Nu se mai poate!", le-a spus preşedintele membrilor Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici