Premiul Nobel pentru Economie, primit de către Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig

Economiştii americani Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig au primit premiul Nobel pentru ştiinţe economice pe anul 2022 pentru cercetările privind băncile şi crizele financiare.

658 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Economie, primit de către Ben Bernanke,  Douglas Diamond şi Philip Dybvig

FOTO Twitter

Câştigătorii premiului - numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel - primesc câte 10 milioane de coroane suedeze (883.000 de dolari) fiecare.

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe selectează câştigătorii de pe o listă de candidaţi recomandaţi de Comitetul pentru Premiul în Ştiinţe Economice. Acesta face selecţia din numele trimise de aproximativ 3.000 de profesori, câştigători anteriori şi membri ai academiei pe bază de invitaţie.

Anul trecut, premiul pentru economie a fost împărţit în trei părţi. Acesta a fost acordat lui David Card, pentru activitatea sa în domeniul economiei muncii, şi lui Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens, pentru contribuţiile lor la analiza relaţiilor cauzale.

Spre deosebire de celelalte cinci premii Nobel, care sunt acordate începând din 1901 şi care au fost acordate prin testamentul inventatorului, chimistului şi inginerului suedez Alfred Nobel, premiul pentru economie a fost înfiinţat în 1969 de către banca centrală a Suediei, în onoarea acestuia. Este ultimul premiu anunţat în fiecare an.

Renumitul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat vineri activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizaţiei ruse pentru drepturile omului Memorial şi ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăţi civile.

Premiul pentru fizică din acest an a fost acordat lui Alain Aspect, John Francis Clauser şi Anton Zeilinger, pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice.

Premiul pentru chimie a fost împărţit între Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless.

Premiul pentru medicină a fost acordat lui Svante Paabo "pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruţi şi evoluţia umană".

Premiul pentru literatură a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici