Preşedintele cipriot: Cipru nu are intenţia să plece din zona euro

Preşedintele Nicos Anastasiades a declarat vineri că riscul ca Cipru să intre în faliment a fost izolat, iar ţara nu are nicio intenţie să iasă din zona euro.

307 afișări
Imaginea articolului Preşedintele cipriot: Cipru nu are intenţia să plece din zona euro

Nicos Anastasiades (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs "presărat cu critici" la adresa guvernelor din zona euro pentru că "au făcut experimente" în Cipru, liderul conservator Anastasiades a susţinut prima intervenţie publică după redeschiderea băncilor, închise timp de 12 zile pentru a preveni retrageri masive de depozite pe fondul acordului controversat cu Comisia Europeană şi FMI, notează The Guardian.

Preşedintele a precizat că restricţiile impuse joi asupra tranzacţiilor bancare din Cipru, fără precedent în zona euro, vor fi înlăturate treptat, fără a oferi termene clare. Ministrul cipriot de Externe a declarat joi că restricţiile ar putea dura aproximativ o lună, deşi guvernul menţionase iniţial că vor fi limitate la 7 zile.

În discursul susţinut vineri la Nicosia, Anastasiades a atacat autorităţile bancare din Cipru şi Europa pentru că au finanţat până în ultimul moment o bancă aflată în pragul falimentului, care va fi acum desfiinţată conform acordului de 10 miliarde euro convenit de guvern cu instituţiile financiare internaţionale.

"De câtă seriozitate au dat dovadă autorităţile care au permis finanţarea unei bănci falimentare până la limita de sus? Nu vreau să spun mai multe. Este timpul să spunem cine poartă mai multă sau mai puţină vină", a afirmat liderul cipriot.

Potrivit acordului încheiat luni, Popular Bank (Laiki) va fi desfiinţată, iar deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro în conturile din Cipru vor pierde o parte din bani pentru a finanţa recapitalizarea sistemului bancar, măsură care va distruge probabil reputaţia de centru financiar offshore a statului mediteranean.

La mai puţin de o lună de la preluarea funcţiei, preşedintele Anastasiades a acuzat partenerii din zona euro că au avut "pretenţii fără precedent, forţând Ciprul să devină un experiment". "Nu avem nicio intenţie să plecăm din zona euro. Sub nicio formă nu vom experimenta cu viitorul ţării noastre", a declarat preşedintele.

Liderii europeni au subliniat în ultimele zile că accesarea depozitelor bancare din Cipru nu se va repeta în alte ţări din zona euro, fiind justificată de o situaţie excepţională. Ministrul olandez al Finanţelor Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele miniştrilor finanţelor din zona euro, a declarat însă luni că acordul cu Cipru va servi drept model pentru soluţionarea unor viitoare crize în uniunea monetară.

Preşedintele Eurogroup a fost nevoit să revină asupra afirmaţiilor după reacţia negativă a pieţelor, însă economistul olandez Klaas Knot, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat vineri că abordarea pentru care a optat Europa în cazul Ciprului "va face parte din politica europeană de lichidare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici