Preţul aurului a scăzut la cel mai redus nivel din ultima lună

Preţul aurului a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultima lună, în perspectiva majorării dobânzilor în SUA, anul viitor, care reduce atractivitatea metalului preţios, pentru constituirea de rezerve, relatează Bloomberg.

141 afișări
Imaginea articolului Preţul aurului a scăzut la cel mai redus nivel din ultima lună

Preţul aurului a scăzut la cel mai redus nivel din ultima lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că instituţia ar putea începe majorarea dobânzilor la şase luni după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni, spre sfârşitul acestui an.

"Investitorii nu vor aur pe o piaţă cu dobânzi în creştere. Îngrijorările legate de Crimeea se menţin, dar nu a avut loc o escaladare a violenţelor, care să determine revenirea la plasamente sigure", a declarat David Meger, director la Vision Financial Markets în Chicago.

Cotaţia aurului cu livrare în luna iunie este în scădere cu 1,4%, la 1.317,8 dolari uncia, la bursa Comex din New York. Pe parcursul tranzacţiilor, preţul a atins 1.314,6 dolari uncia, cel mai redus nivel după data de 20 februarie.

Până pe 21 martie, preţul aurului a urcat cu 11% în acest an, din cauza temerilor investitorilor referitoare la perspectivele economiei mondiale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a finalizat anexarea Crimeei.

În perioada decembrie 2008-iunie 2011, preţul aurului a avansat cu 70%, în timp ce Fed a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar cu peste 2.000 de miliarde de dolari şi a redus dobânzile aproape de nivelul zero pentru susţinerea economiei americane.

Jeffrey Currie, director la Goldman Sachs Group, a declarat în această lună că a crescut probabilitatea ca preţul aurului să coboare sub nivelul de 1.000 de dolari uncia.

Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu 28%, cel mai mult după 1981, pe fondul creşterii cotaţiilor acţiunilor la un nivel record, în timp ce inflaţia a fost scăzută.

Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

Preşedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sancţiuni împotriva Rusiei, în domenii precum serviciile financiare, energie, metale şi minerit, apărare şi inginerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici