Profitul grupului rus Gazprom a scăzut cu 11% în trimestrul al treilea

Profitul grupului Gazprom a scăzut cu 10,8% în trimestrul al treilea, la 276 miliarde ruble (5,9 miliarde euro), din cauza costurilor operaţionale şi declinului câştigului din activităţi financiare, în timp ce câştigul la nouă luni a urcat cu 3,8%, la 858,8 miliarde ruble (18,5 miliarde euro).

103 afișări
Imaginea articolului Profitul grupului rus Gazprom a scăzut cu 11% în trimestrul al treilea

Profitul grupului rus Gazprom a scăzut cu 11% în trimestrul al treilea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scăderea profitului net vine la numai două luni după ce grupul a îmbunătăţit estimarea privind profitul pentru întregul an 2013. Gazprom are şi alte operaţiuni decât cele de producţie şi export de gaze naturale, inclusiv Gazprombank.

Veniturile totale ale grupului, deţinut de stat, au crescut în trimestrul al treilea cu 7,4% faţă de perioada similară a anterior, la 1.200 miliarde de ruble (25,86 miliarde de euro). La nouă luni, veniturile au avansat cu 12,5%, la 3.772 miliarde de ruble (81,3 miliarde de euro).

Grupul a livrat pe piaţa europeană 126,8 miliarde de metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut, cu 14% mai mult faţă de 111,4 miliarde de metri cubi în intervalul similar din 2012. Vânzările totale au scăzut cu mai puţin de 1% în intervalul analizat, la 339,8 miliarde de metri cubi, ca urmare a cererii mai reduse în Rusia şi fostele state sovietice.

Declinul profitului în trimestrul al treilea evidenţiază presiunile în creştere cu care se confruntă Gazprom, în contextul piedicilor din partea autorităţilor de reglementare din Europa, cea mai importantă piaţă a grupului, notează Financial Times.

Oficiali ai guvernului rus urmează să se întâlnească, joi, la Bruxelles cu reprezentanţi ai UE pentru a pregăti viitoare discuţii referitoare la o anchetă antirust a UE vizând practicile Gazprom în privinţa preţurilor. Moscova vrea să încheia amiabil disputa, înainte de începerea formală a procedurilor Comisiei Europene împotriva Gazprom, în luna mai.

Autorităţile europene au transmis, de asemenea, Gazprom că trebuie să renegocieze contractele semnate cu mai multe state UE pentru construcţia gazoductului South Stream, astfel încât noile înţelegeri să respecte reglementările europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici