Prognoza de creştere economică a României în 2012, redusă drastic. BERD a scăzut nivelul cu 2,7 puncte, la 1,1%

BERD a redus drastic prognoza de creştere economică a României în 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai amplă între statele în care banca este prezentă fiind aplicată doar Slovaciei.

1334 afișări
Imaginea articolului Prognoza de creştere economică a României în 2012, redusă drastic. BERD a scăzut nivelul cu 2,7 puncte, la 1,1%

Prognoza de creştere economică a României, redusă drastic. BERD a scăzut nivelul cu 2,7 puncte, la 1,1% (Imagine: Shutterstock)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) anticipa în iulie că PIB-ul României va avansa anul viitor cu 3,8%.

Pentru 2011, BERD a modificat în scădere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o creştere economică de 1,5%.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara la sfârşitul lunii septembrie, pentru MEDIAFAX, că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Pentru acest an, autorităţile mizează pe o creştere economică de 1,5%.

BERD anticipează o încetinire a creşterii economice în Europa Emergentă anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punând probleme redresării din criza financiară din 2008-2009, se arată într-un raport al băncii privind perspectivele economice regionale.

În Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au înrăutăţit perspectivele României, Albaniei şi Serbiei, toate expuse puternic la economia elenă.

BERD mai include în această regiune Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, FYR Macedonia şi Muntenegru. Banca a redus estimarea privind PIB-ul Bulgariei cu 1,4% pentru acest an şi cel viitor, la 1,6%, respectiv 2,3%.

Până nu demult, economia României era pe cale să înregistreze o creştere modestă în 2011, şi un ritm mult mai rapid în 2012, se arată în raport.

Încetinirea activităţilor economice în zona euro are deja un impact semnificativ asupra exporturilor României în această regiune, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarele luni, chiar dacă livrările în alte zone se menţin ridicate.

Criza din Grecia are un efect negativ în special în relaţiile bancare transfrontaliere, iar continuarea sprijinului FMI oferă o protecţie importantă României, a precizat banca.

În regiunea Europa Centrală şi Ţările Baltice, cele mai mari revizuiri ale prognozei BERD au fost aplicate Slovaciei şi Ungariei.

În cazul Slovaciei, avansul pentru anul viitor a fost revizuit cu 3 puncte, la 1,1%. Pentru anul curent, BERD a modificat prognoza cu 0,6 puncte, la 3,1%.

Pentru Ungaria, banca a redus estimarea aferentă anului viitor cu 2,3 puncte, la 0,5%. BERD anticipează pentru acest an un avans de numai 1% al PIB-ului Ungariei, cu 1,7 puncte sub ritmul aşteptat în iulie.

BERD a revizuit în scădere estimările referitoare la creşterea economică din acest an în regiunea unde este prezentă, la 4,5%, de la ritmul de 4,8% aşteptat în iulie.

Pentru 2012, banca anticipează un avans de 3,2%, sub ritmul de 4,4% prognozat în urmă cu trei luni.

Revizuirea în scădere a estimărilor pentru 2012 reflectă perspectivele unei creşteri mult mai lente în ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, care sunt în mod special vulnerabile la problemele din zona euro.

Creşterea economică din Rusia şi alte ţări din Comunitatea Statelor Independente este mai puţin afectată de evenimentele din zona euro, iar ritmul de dezvoltare este aşteptat să fie destul de solid.

În Rusia, BERD aşteaptă un avans de 4% în acest an, revizuit în scădere cu 0,6%, iar pentru anul viitor de 4,2%, mai lent cu 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici