Program de stimulare a economiei japoneze: Se vor cheltui 116 miliarde de dolari pentru creşterea PIB-ului

Premierul japonez Shinzo Abe a lansat vineri un program de stimulare a economiei care presupune cheltuieli publice de 10.300 miliarde yeni (116 miliarde de dolari), guvernul estimând că iniţiativa va creşte Produsul Intern Brut cu aproximativ 2% şi va genera aproximativ 600.000 de locuri de muncă.

198 afișări
Imaginea articolului Program de stimulare a economiei japoneze: Se vor cheltui 116 miliarde de dolari pentru creşterea PIB-ului

Japonia a lansat un nou program de stimulare a economiei, de 116 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)

Circa 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) vor fi folosiţi pentru prevenirea dezastrelor şi reconstrucţie, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi direcţionate către stimularea investiţiilor private şi alte măsuri, potrivit unui comunicat al guvernului nipon, citat de Bloomberg.

Pachetul reprezintă prima iniţiativă majoră de politică eonomică a guvernului Abe, ales recent cu mandatul de a revigora creşterea economică a Japoniei, aflată în cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii 5 ani, de a combate deflaţia şi a crea noi locuri de muncă.

Pe de altă parte, noul program de stimulare a economiei prin investiţii publice ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare pentru investitori în privinţa angajamentului guvernului japonez faţă de reforma fiscală.

Datoria publică a Japoniei este deja de peste două ori mai ridicată decât Produsul Intern Brut, iar derapajele de la reforma fiscală ar putea declanşa o creştere a dobânzilor catrastrofală pentru o ţară care cheltuieşte un sfert din buget pentru serviciul datoriei de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici