Putin: SUA au şantajat Franţa cu penalizarea BNP, pentru a renunţa la livrarea vaselor Mistral Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Statele Unite că au şantajat Franţa să renunţe la contractul de vânzare a navelor de război Mistral Rusiei, oferind reducerea amenzii record de 8,97 miliarde de dolari impusă BNP Paribas.

976 afișări
Imaginea articolului Putin: SUA au şantajat Franţa cu penalizarea BNP, pentru a renunţa la livrarea vaselor Mistral Rusiei

Putin: SUA au şantajat Franţa cu penalizarea BNP, pentru a renunţa la livrarea vaselor Mistral Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştim despre presiunile exercitate de partenerii noştri americani asupra Franţei, să nu livreze nave Mistral Rusiei. Ştim şi că au sugerat că dacă francezii nu vor livra navele, vor scăpa în linişte de sancţiunile împotriva băncii, sau cel puţin acestea ar fi reduse", a spus Putin unor diplomaţi ruşi, la Moscova, fără să menţioneze explicit numele BNP Paribas, potrivit Bloomberg.

"Ce este asta dacă nu şantaj?", a întrebat Putin.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, a admis că a încălcat sancţiuni impuse de SUA altor ţări şi a acceptat să plătească penalităţi record de 8,97 miliarde de dolari într-un caz care a ajuns la cele mai înalte niveluri ale diplomaţiei franceze şi americane.

Banca a recunoscut într-un acord amiabil cu anchetatorii SUA că a procesat în perioada 2004-2012 tranzacţii interzise în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, implicând Sudan, Iran şi Cuba, a anunţat Departamentul Justiţiei din SUA.

De asemenea, autorităţile americane vor interzice BNP să deruleze operaţiuni de cliring pentru dolari americani la divizia pentru sectorul de petrol şi gaze naturale.

Preşedintele francez Francois Hollande a refuzat să anuleze contractul de vânzare a două nave Mistral de transport de elicoptere Rusiei, în pofida criticilor americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici