Rata şomajului din Spania se apropie de 23%, numărul şomerilor a depăşit 5 milioane

Rata şomajului din Spania a ajuns la 22,85%, nivelul record pentru ultimii 17 ani, iar numărul persoanelor fără loc de muncă a depăşit un prag istoric de 5 milioane, în condiţiile în care ţara, aflată în pragul recesiunii, a multiplicat măsurile de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

489 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din Spania se apropie de 23%, numărul şomerilor a depăşit 5 milioane

Rata şomajului din Spania se apropie de 23%, numărul şomerilor a depăşit 5 milioane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea este dramatică în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani, rata ajungând la 51,4%, în timp ce peste un milion şi jumătate de familii au toţi membrii în şomaj, transmite AFP.

În ultimele trei luni din 2011, în Spania au fost înregistraţi 300.000 de noi şomeri, numărul total al acestora ajungând la 5,27 milioane.

Numărul noilor şomeri a fost în ultimele trei luni ale anului trecut cu 148.000 de persoane mai mare faţă de trimestrul al treilea.

În aceste condiţii, rata şomajului, cea mai ridicată în rândul ţărilor industrializate, a atins cel mai înalt nivel după cel înregistrat în primul trimestru al anului 1995.

Şomajul din Spania s-a triplat în numai patru ani, de la un minim istoric de 7,95% atins în 2007.

"Este rezultatul contracţiei economice, dar şi al măsurilor de echilibrare bugetară aplicate rapid", a declarat Javier Velazquez, profesor la universitatea Complutense din Madrid.

Spania trebuie să economisească peste 40 de miliarde de euro, pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% în 2011 la 4,4% în acest an, conform obiectivului stabilit de guvern. În aceste condiţii, Banca Spaniei anticipează că economia se va contracta cu 1,5% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici