Referinţa BNR a scăzut la 4,3479 lei/euro. Dealerii nu exclud o nouă intervenţie a băncii centrale

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,3479 lei/euro, în contextul unor evoluţii regionale mixte, şi pe o piaţă locală cu volume în scădere, unde dealerii cred că banca centrală continuă să intervină indirect pentru susţinerea monedei naţionale.

75 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a scăzut la 4,3479 lei/euro. Dealerii nu exclud o nouă intervenţie a băncii centrale

Referinţa BNR a scăzut la 4,3479 lei/euro. Dealerii nu exclud o nouă intervenţie a băncii centrale (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Rata de vineri este cu 0,51 bani sub nivelul de joi, de 4,3530 lei/euro.

Leul s-a apreciat vineri şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 1,81 bani, de la 3,2084 lei/dolar la 3,1903 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, BNR a anunţat o paritate de 3,5164 lei/franc, cu 2,18 bani sub nivelul din ziua precedentă, de 3,5382 lei/franc.

Primele transferuri din şedinţa interbancară de vineri au fost realizate la 4,3500 - 4,3520 lei/euro, cotaţii în imediata apropiere a celor de la finalul sesiunii precedente, de 4,3507 - 4,3515 lei/euro.

Tranzacţiile din prima parte a zilei au fost realizate la rate cuprinse între 4,3460 lei/euro şi 4,3525 lei/euro, însă volumele de valută transferată au fost sub nivelul din precedentele două zile.

"În continuare este un vânzător constant de euro în piaţă şi din acest motiv cursul a scăzut sub 4,35 lei/euro. Cel mai probabil, BNR este din nou prezentă în piaţă, prin vânzări indirecte de euro. Încearcă să prevină eventuale deprecieri ale leului şi, chiar să ducă uşor în jos cursul. Volumele de valută tranzacţionată sunt mai reduse pentru că o parte dintre pieţele externe, printre care şi cea din SUA, sunt închise azi, pentru celebrarea unei sărbători", a afirmat un dealer.

În precedentele două şedinţe, dealeri au opinat că banca centrală a intervenit indirect în piaţă, cu sume importante, pentru a stopa deprecierea leului.

Dealerii cred că BNR a vândut miercuri peste 200 milioande euro pentru a asigura stabilitatea monedei naţionale, iar intervenţia de joi este evaluată la circa 150 - 200 milioane de euro. Valoarea certă nu poate fi stabilită pentru sunt disponibile informaţii doar despre numărul tranzacţiilor.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,3480 - 4,3485 lei, respectiv cu aproximativ 0,3 bani sub închiderea de joi.

"Atât timp cât ai un vânzător constant, diferenţa dintre cotaţia de cumpărare şi cea de vânzare va fi foarte mică", a adăugat dealerul.

În acelaşi timp, zlotul se deprecia cu 0,1% în raport cu euro, iar forintul se întărea cu 0,4%.

Băncile comerciale au afişat vineri dobânzi în creştere pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, de 5,15% - 5,65%, după ce joi acestea au fost de 5,02% - 5,52%. Creşterea este determinată, potrivit dealerilor, de faptul că prin intervenţiile indirecte din şedinţele precedente BNR a retras lei din piaţă, astfel că băncile comerciale sunt nevoite să plătească mai mult pentru a atrage depozite.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au fost de 5,29% - 5,79%, foarte uşor peste randamentele practicate joi, de 5,27% - 5,77%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici