Reprezentant fond investiţii: Antreprenorul român este super erou,construieşte pe nisipuri mişcătoare

Antreprenorul român este un super erou pentru că încearcă să construiască afaceri într-un mediu care se schimbă constant şi neaşteptat, iar aşteptările lor privind preţul pe care vor să-l obţină dacă vor să vândă businessul sunt corecte, a declarat Cezar Scarlat, managing director Arbis Capital.

159 afișări
Imaginea articolului Reprezentant fond investiţii: Antreprenorul român este super erou,construieşte pe nisipuri mişcătoare

Reprezentant fond investiţii: Antreprenorul român este super erou,construieşte pe nisipuri mişcătoare (Imagine: Shutterstock)

"Antreprenorul român este un super erou, trebuie să clădească o afacere într-un sistem în continuă schimbare. El clădeşte un business pe nisipuri mişcătoare. De aceea, aşteptările sale în momentul în care vrea să vândă afacerea sunt corecte. Omul a muncit toată viaţa şi îşi vinde practic viaţa. Antreprenorul are o cifră în cap şi vrea să o obţină", a spus Scarlat la o conferinţă pe tema fuziunilor şi achiziţiilor.

Arbis Capital Partners a cumpărat firmele de curierat Cargus şi Urgent Curier.

Potrivit consultanţilor, dar şi a fondurilor de investiţii, antreprenorii au început să fie mai deschişi să atragă parteneri în afaceri, iar fondurile să reia investiţiile în România.

În opinia lor, companiile româneşti au început să se gândească din nou la creştere, existând un interes tot mai mare din partea antreprenorilor să atragă investitori pentru a susţine creşterea.

"Suntem pe direcţia bună şi vedem un interes în piaţă de ambele părţi. Există bani pentru regiune şi pentru România şi de la fonduri de investiţii şi de la investitori strategici şi văd un interes tot mai mare şi din partea companiilor româneşti să atragă investitori", a declarat Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting.

Scarlat a arătat că România este o piaţă în care nu s-a investit de foarte mult timp şi este prima în regiune ca potenţial de creştere, chiar dacă Polonia este pe primul loc ca număr şi valoare a tranzacţiilor.

"Tradiţia latină ne face să fim exagerat de optimişti sau pesimişti, dar lumea a obosit să fie pesimistă. Sunt elemente care duc spre optimism, cum ar fi indicatorii macroeconomici sau politica monetară şi fiscală care a fost destul de serios administrată. Avem premise serioase de creştere", a spus Scarlat.

De asemenea, Alina Stancu Bîrsan, partener al casei de avocatură Peli Filip, consideră că în prezent există mai multă activitate în piaţa de fuziuni şi achiziţii, dar tranzacţiile ar putea să mai întârzie.

"Este un sentiment de pre-piaţă decât de piaţă. Sunt multe discuţii, multe tatonări. Până la faza de concretizare de tranzacţii mai trebuie să treacă timp şi energie", a arătat Bîrsan.

Dan Fărcăşanu, director de investiţii Resource Partners, fond care a cumpărat în acest an reţeaua World Class, vede şi el o dezmorţire a pieţei însă atrage atenţia că nu toate sectoarele economice cresc.

"La nivelul fondurilor de investiţii simţim o dezmorţire a pieţei, apar mai multe tranzacţii însă au nevoie de timp să se concretizeze. Bani au fost întotdeauna pentru România, dar anii trecuţi au fost puţine proiecte interesante", a declarat Fărcăşanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici