Republica Cehă anunţă retragerea din Banca Internaţională de Investiţii

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a fost înştiinţată că Republica Cehă, unul dintre acţionarii săi, va părăsit banca în termen de şase luni, mai exact pe 27 februarie 2023, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

1546 afișări
Imaginea articolului Republica Cehă anunţă retragerea din Banca Internaţională de Investiţii

Republica Cehă anunţă retragerea din Banca Internaţională de Investiţii

Federaţia Rusă deţine control majoritar la IIB, care, la rândul său, are o emisiune de obligaţiuni de 500 de milioane de lei la BVB

La sfârşitul primăverii, agenţia de rating Fitch şi-a retras ratingul de credit al Băncii Internaţionale de Investiţii, ca urmare a atacurilor armate lansate de Rusia în Ucraina. Totodată, agenţia de evaluare financiară S&P a modificat perspectiva de rating pentru IIB de la stabil la negativ, însă a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii aveau în septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii de aproximativ 784 milioane de lei.

Din 2015 încoace, şapte emisiuni IIB au fost listate la BVB – 2,2 miliarde de lei, adică 446 milioane de euro la cursul de acum.

Imediat după declanşarea războiului din estul Europei, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat retragerea României din IBB. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul „privind supunerea spre adoptare Parlamentului a denunţării Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia”.

Membrii IIB sunt Bulgaria, Cehia, Cuba, Mongolia, Ungaria, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Cel mai mare acţionar este Rusia, cu o participaţie de 47%, iar România are în prezent 6,14%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici