Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

Rezultatele anchetei iniţiate de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi eventualele măsuri care s-ar impune pentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia în semestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multe discuţii cu Comisia Europeană, afirmă surse oficiale.

305 afișări
Imaginea articolului Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestora, autorităţile române şi oficialii Comisiei Europene (CE) vor avea mai multe runde de consultări în următoarele săptămâni, înainte de finalizarea raportului privind piaţa carburanţilor.

"În funcţie de feed-back-ul primit din partea Comisiei, rezultatele anchetei şi eventualele măsuri care se impun vor fi publice abia în a doua parte a acestui an", au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele citate.

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe de altă parte, premierul a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.

Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat că legislaţia românească permite îngheţarea preţurilor, deşi nu există niciun precedent de acest gen într-o piaţă liberă, iar o astfel de măsură are caracter temporar şi consecinţe ulterioare.

Joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este o măsură benefică, întrucât după expirarea perioadei de restricţionare efectele sunt mult mai ample, că o astfel de măsură ar duce la creşterea traficului de frontieră.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

Oficialul BNR susţine că preţul combustibililor nu va mai creşte semnificativ în acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflaţia de la sfârşitul lui 2011, estimată în prezent la 5,1%.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici