Ritmul redresării economiei SUA este sub aşteptări din cauza unor factori temporari

Ritmul redresării economiei americane este sub aşteptări, în mare parte din cauza unor factori temporari, a anunţat miercuri Rezerva Federală (Fed), care va continua suplimentarea lichidităţilor şi va menţine dobânda de politică monetară la un nivel extrem de scăzut o perioadă lungă de timp.

119 afișări
Imaginea articolului Ritmul redresării economiei SUA este sub aşteptări din cauza unor factori temporari

Ritmul redresării economiei SUA este sub aşteptări din cauza unor factori temporari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inflaţia s-a accelerat ca efect al preţurilor mari ale materiilor prime şi al problemelor apărute în lanţurile de furnizori, dar aşteptările pe termen lung se menţin stabile, potrivit unui comunicat al Fed publicat după şedinţa de politică monetară.

"Ritmul mai lent al redresării reflectă în parte factori care vor fi probabil temporari, precum impactul asupra consumului al costului mare al alimentelor şi energiei, precum şi al problemelor legate de furnizori, determinate de tragedia din Japonia", potrivit Fed.

Instituţia a precizat că programul de achiziţie a unor obligaţiuni ale Trezoreriei de 600 miliarde de dolari se va încheia la sfârşitul lunii iunie, aşa cum a fost planificat, dar Fed va continua politica excepţională de suplimentare a lichidităţilor din piaţă.

În primele trei luni ale acestui an, economia americană a avansat cu o rată anualizată de numai 1,8%, iar analiştii anticipează pentru trimestrul al doilea o creştere de circa 2%, insuficientă pentru a stimula angajările.

Fed a anticipat în aprilie o creştere economică de 3,1%-3,3% în acest an şi de 3,5%-4,2% în 2012.

Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero în decembrie 2008, iar achiziţiile de titluri de Trezorerie pe termen lung sunt pe cale să ajungă la sfârşitul lunii iunie la 2.300 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici