România nu a reuşit să exploateze, în criză, avantajele cursului valutar flexibil

România nu a exploatat, anul trecut, avantajele oferite de cursul valutar flexibil, contracţia economiei româneşti fiind cu mult mai abruptă decât scăderile înregistrate de celelalte ţări care au monedele în flotare liberă, iar situaţia se va prelungi şi în 2010, se arată într-o analiză ING.

35 afișări
Imaginea articolului România nu a reuşit să exploateze, în criză, avantajele cursului valutar flexibil

România nu a reuşit să exploateze, în criză, avantajele cursului valutar flexibil (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Economia românească a suferit anul trecut o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) apropiată de 8%, faţă de o scădere medie de 4,1% la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, potrivit estimărilor ING.

Totodată, scăderea economică din România este cu mult mai abruptă decât declinul mediu de 3,2% înregistrat de statele central-est europene cu un curs valutar flexibil, notează analiştii băncii.

"România ar fi trebui să aibă performanţe mai bune datorită mai multor factori (în afară de avantajele oferite de cursul flexibil - n.r.), printre care se numără unele din cele mai reduse niveluri ale creditului şi exporturilor, raportate la PIB. Contracţia din România pare să fie depăşită ca ritm doar de cele înregistrate în ţările baltice", se arată în studiul ING.

Pentru 2010, ING anticipează că avantajele cursului valutar flexibil ar putea fi de asemenea anulate, determinând o nouă evoluţie a economiei sub media regiunii, excluzând ţările baltice, care au avut anul trecut contracţii economice apropiate de 20%.

Astfel, analiştii băncii prognozează o creştere economică de 0,5% în România pentru 2010, faţă de un avans mediu estimat la 1,5% pentru Europa Centrală şi de Est, respectiv creşteri de 1,8% în regiune excluzând statele baltice, şi de asemenea 1,8% în ţările cu un curs valutar flotant.

În plus, o apreciere semnificativă a leului în raport cu euro ar putea însemna că economia va suferi şi mai mult în acest an, deoarece România nu a reuşit să exploateze anul trecut toate beneficiile unei monede naţionale depreciate, apreciază analiştii ING.

Banca a modificat estimările privind cursul valutar, anticipând o rată de schimb de 4,15 lei/euro pentru sfârşitul primului trimestru, faţă de estimarea anterioară de 4,4 lei/euro. La jumătatea acestui an, ING previzionează un curs de 4,25 lei/euro, cu 15 bani mai redus faţă de prognoza anterioară, de 4,4 lei/euro, iar pentru sfârşitul lui 2010 banca mizează pe o rată de 4,1 lei/euro, comparativ cu estimarea de 4,2 lei/euro înaintată anterior.

Banca Naţională a stabilit pentru marţi un curs de referinţă de 4,1383 lei/euro, în scădere cu 2,96 bani faţă de şedinţa anterioară, la minimul ultimelor opt luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici