România riscă infringement-ul dacă nu rezolvă problema garantării pachetelor turistice/ Ministrul Turismului: Preţul vacanţelor ar trebui să SCADĂ după reducerea TVA la 9%

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre a declarat, vineri, la Sibiu, că România riscă să intre în procedură de infingement dacă nu va fi găsită o soluţie pentru garantarea pachetelor turistice până la sfârşitul anului, astfel încât cei care achiziţionează pachete turistice să fie protejaţi.

687 afișări
Imaginea articolului România riscă infringement-ul dacă nu rezolvă problema garantării pachetelor turistice/ Ministrul Turismului: Preţul vacanţelor ar trebui să SCADĂ după reducerea TVA la 9%

Preţul pentru pachetele turistice ar trebui să SCADĂ, după reducerea TVA la 9% în turism (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Mircea Titus Dobre a declarat, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că îşi doreşte ca problema garantării pachetelor turistice să fie ”subiect închis” până în 3 septembrie, deoarece din 31 decembrie, România poate intra în procedură de infringement.

”Suntem în acest moment în pericol de infringement. Este o situaţie care trebuia reglementată de mult mai demult şi suntem obligaţi ca până la finalul anului 2017 să finalizăm această chestiune (n.r. - privind garantarea pachetelor din turism). Trebuie să găsim o soluţie. La ora actuală sunt foarte puţine instrumente financiare. Vorbim de asigurări care sunt de 10.000, respectiv 50.000 de dolari, dar s-a demonstrat în timp că au fost în detrimentul cetăţenilor din România. Trebuie să găsim nişte soluţii viabile şi de viitor în aşa fel încât fiecare cetăţean din România să fie protejat în momentul în care va achiziţiona un pachet de servicii turistice. Dacă la 31 decembrie nu rezolvăm problema garantării pachetelor turistice, intrăm în infringement, iar statul român va primi amenzi (...). Eu nu vreau să stăm până la sfârşitul anului 2017. Vreau ca cel târziu în 3 septembrie garantarea pachetelor turistice să fie un subiect închis”, a declarat ministrul Turismului.

Potrivit lui Dobre, în ultimul an au fost ridicate 1.200 de licenţe în turism, problema cea mai gravă fiind în ceea ce priveşte agenţiile care vând pachete turistice online şi care nu sunt licenţiate.

”Dacă vă uitaţi, cel puţin în ultimul an, au fost ridicate peste 1.200 de licenţe de turism pentru agenţiile din ţară şi nu cred că este un lucru normal. Înseamnă că există nişte probleme în piaţă, de aceea trebuie reglementată situaţia şi trebuie intervenit cu acte normative”, a spus ministrul.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent vineri la Sibiu la Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Preţul ar trebui să scadă după reducerea TVA la 9% 

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunţat, vineri, la Sibiu, că va înainta Ministerului Finanţelor documentaţia pentru reducerea TVA la agenţiile de turism la 9%, ceea ce ar trebui să ducă şi la o scădere a preţului pentru pachetele turistice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Mircea Titus Dobre a declarat, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că a avut deja discuţii ”principiale” cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru reducerea TVA la 9 la sută pentru agenţiile de turism.

”Realităţile acestui domeniu se schimbă de la an la an, iar noi suntem pe o legislaţie veche pe care nu am modificat-o la necesităţile care sunt în acest moment. Vreau să vă spun în premieră aici, la Sibiu, că săptămâna viitoare, luni, voi înainta documentaţia către Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte reducerea TVA la agenţiile de turism la 9%. O să fie un drum destul de lung, sper să nu fie anevoios, dar sper să avem un rezultat foarte bun la final şi un TVA de 9% ca şi celelalte activităţi din turism”, a declarat ministrul Mircea Titus Dobre.

Întrebat de jurnalişti când va fi redus efectiv TVA-ul în acest sector, Dobre a răspuns că nu ştie cât va dura, în acest caz fiind nevoie şi de un răspuns de la Comisia Europeană.

”Nu ştiu exact cât va dura. Procedura este în felul următor: Ministerul Turismului va face propunerea către Ministerul de Finanţe. Am avut o discuţie principială cu dânşii. Trebuie înaintată o documentaţie către Comisia Europeană, apoi trebuie să aşteptăm răspunsul acestora”, a răspuns ministrul.

De asemenea, întrebat dacă reducerea TVA va însemna şi un preţ mai scăzut la achiziţionarea pachetelor turistice, ministrul Turismului a răspuns că acest lucru ”ar trebui să se întâmple”.

”Eu sper că da. Fiecare trebuie să aibă în ofertă preţul plus TVA. Nu trebuie să introducă TVA în preţ când se face oferta”, a răspuns Mircea Titus Dobre.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent vineri la Sibiu la Adunarea Generală a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici