Rusia şi China au semnat un acord pentru livrarea gaze pe care îl negociază de peste zece ani

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol şi gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze în următorii 30 de ani, aflat în negocieri de mai bine de zece ani, iar valoarea livrărilor este evaluată de presa internaţională la peste 400 miliarde de dolari.

1513 afișări
Imaginea articolului Rusia şi China au semnat un acord pentru livrarea gaze pe care îl negociază de peste zece ani

Rusia şi China au semnat un acord pentru livrarea gaze pe care îl negociază de peste zece ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un memorandum de înţelegere între cele două companii de stat a fost semnat în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a liderului chinez Xi Jinping în cea de-a doua zi, şi ultima, a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today.

Preţul pe care China îl va plăti pentru gazul din Rusia rămâne un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller.

Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani.

Detaliile înţelegerii, inclusiv preţul şi participarea Chinei în unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.

Europa este în continuare cea mai mare piaţă a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, însă Rusia foloseşte toate oportunităţile pentru a-şi diversifica livrările de gaze şi pentru a-şi creşte prezenţa în Asia, notează Russia Today.

Gazprom şi CNPC au semnat acorduri, începând din 2009, pentru două gazoducte care să transporte gaze naturale din Siberia către China. Când ambele conducte vor deveni operaţionale, Rusia va putea livra în Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual.

China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici