S&T şi UTI contestă rezultatul licitaţiei pentru sistemul IT destinat actelor de stare civilă

S&T România şi UTI Grup au contestat rezultatul licitaţiei pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, după ce Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunţat, la 13 decembrie, câştigătoare oferta Romsys pentru 117,8 milioane lei (26,5 milioane euro).

786 afișări
Imaginea articolului S&T şi UTI contestă rezultatul licitaţiei pentru sistemul IT destinat actelor de stare civilă

S&T şi UTI contestă rezultatul licitaţiei pentru sistemul IT destinat actelor de stare civilă (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Romsys a depus oferta în asociere cu Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage, conform anunţului ministerului din 13 decembrie.

"În data de 13 decembrie 2013, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a încheiat procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC). Câştigătorul desemnat este asocierea formată din Romsys, Indra Sistemas, Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage, cu o propunere financiară de 94.999.664,00 lei, fără TVA (117,8 milioane de lei, cu TVA - n.r.)", se arăta în comunicatul MSI.

La licitaţie s-au înscris şi consorţiile formate din S&T România, Siveco România, Expert One Research SRL, Frontal Communications SRL şi BCS Business Consulting Software SRL, precum şi UTI Grup, CertSIGN şi AM Project Design&Consulting SRL.

Oferta consorţiului condus de S&T România s-a ridicat la 120.986.865,40 lei, fără TVA, iar cea a asocierii conduse de UTI Grup la 121.650.794,48 lei, fără TVA, potrivit datelor ministerului.

Valoarea contractului a fost estimată la 151,5 milioane de lei, TVA inclusă (34,4 milioane de euro), conform anunţului de participare publicat pe www.e-licitatie.ro în luna august 2013.

Prin cererile depuse, disponibile pe www.e-licitatie.ro, S&T România şi UTI Grup solicită Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) anularea raportului de evaluare a ofertelor şi reevaluarea ofertei depuse de asocierea condusă de Romsys.

Cele două firme susţin că Ministerul pentru Societatea Informaţională ar fi trebuit să respingă oferta Romsys, Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications pentru că include două asocieri, şi nu una aşa cum prevede OUG 34/2006.

Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Romsys a încheiat două acorduri de asociere, unul cu Indra Sistemas şi altul cu Mercury 360 Communications.

"Astfel, se poate constata fără echivoc că nu există o «singură asociere» pentru depunerea unei oferte comune, în sensul prevăzut de articolul 44, aliniatul 1 din OUG 34/2206, ci «oferta comună» a fost depusă de două «asocieri». Prin urmare, oferta depusă de socierea formată din Romsys (lider al asocierii), Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications, adică cele două asocieri, trebuia să fie exclusă din cadrul procedurii, în temeiul articolului 46, aliniatul 1, litera a) din OUG 34/2006 (...)", se arată în contestaţia depusă de S&T România.

Cele două firme mai susţin că preţul ofertei Romsys este "unul neobişnuit de scăzut" şi că ofertantul câştigător nu a dovedit prin documente relevante că îl poate susţine.

"Potrivit OUG 34/2006 şi HG 925/2006, acest preţ apare ca fiind neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează să fie executat, fiind inferior pragului de 80% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică. Raportat la dispoziţiile legale anterior menţionate, autoritatea contractantă avea obligaţia de a clarifica dacă ofertantul declarat câştigător poate justifica preţul ofertat şi dacă poate să îndeplinească în bune condiţii obligaţiile contractuale", se arată în cererea depusă de UTI Grup.

Oferta Romsys reprezintă 77,74% din valoarea estimată a contractului, în timp ce la S&T România şi UTI Grup depăşeşte 99%.

În plus, UTI Grup susţine că Romsys şi S&T România nu au depus garanţia de participare la licitaţie, care s-a ridicat la 2.444.189 lei, potrivit datelor www.e-licitatie.ro.

Reprezentanţii MSI arată că raportul procedurii de evaluarea ofertelor a fost aprobat la 13 decembrie 2013, dată la care au fost transmise comunicările oficiale prin care s-au anunţat celor trei lideri de consorţii câştigătorul desemnat al proiectului.

"Pe 17 decembrie 2013, ministerul a anunţat şi publicului larg, transparent, numele câştigătorului şi criteriul de atribuire a proiectului, acesta fiind «preţul cel mai mic». Diferenţa de preţ între oferta desemnată câştigătoare şi celelalte două oferte este de circa 25 milioane lei. Pe 23 şi 24 decembrie, la finalul perioadei legale de depunere a contestaţiilor, au fost primite două contestaţii din partea liderilor de consorţii. Sperăm ca CNSC să soluţioneze aceste contestaţii cât mai curând posibil, deoarece este vorba de un proiect de o importanţă majoră pentru România. Cu cât primim un răspuns mai curând, cu atât câştigătorul va avea un timp mai mare de execuţie a proiectului, care are ca dată de finalizare iulie 2015, fără riscul pierderii fondurilor alocate", se arată în răspunsul MSI transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI şi finanţat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă.

În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.

Proiectul prevede servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware - servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) - pentru toate cele 3.188 de unităţi teritorial administrative, inclusiv dotarea unui datacenter.

Totodată, se vor presta servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect, informare şi publicitate pentru implementarea proiectului.

Printre beneficiarii proiectului se numără Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor, Casa Naţională pentru Pensii Publice, Casele de pensii private, Casa de Pensii Militare, Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Curtea de Conturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici