Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni

Deficitul bugetului consolidat a urcat uşor în luna august şi a ajuns la 0,24% din PIB după primele opt luni, pe fondul menţinerii ritmului de creştere pe partea de venituri şi al accentuării scăderii la capitolul cheltuieli.

127 afișări
Imaginea articolului Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni

Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni (Imagine: Mediafax Foto)

La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, în scădere de la 0,5% la jumătatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar să nu treacă de 2,2% din PIB la sfârşitul acestui an.

Veniturile bugetare au ajuns după opt luni la 136,8 miliarde de lei şi reprezintă 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% în termeni nominali, avans foarte apropiat de cel înregistrat la şapte luni (4,1%).

Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie că programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01% după primele opt luni,

Datele Finanţelor arată încasări mai mari la contribuţiile de asigurări sociale (+2 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) şi TVA (+345 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scăzut aproape la jumătate, ca urmare a încasării în 2013 a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde de lei.

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) şi venituri nefiscale (+1,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeanã în contul plăţilor efectuate înregistreazã în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere în PIB. După şapte luni, scăderea cheltuielilor a fost în termeni nominali de 0,5%, iar ponderea în PIB mai redusă cu 1 punct procentual.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfârştul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecãtoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,3%, influenţate în principal de plata arieratelor către furnizorii de medicamente.

Sumele alocate investiţiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. În perioada corespunzătoare din 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici