Scăderea provizioanelor cu 25,3% a dublat profitul BRD în primul semestru, la 123 milioane lei

BRD şi-a dublat profitul în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, în condiţiile reducerii provizioanelor cu 25,3% şi scăderii costurilor operaţionale cu 0,9%, deşi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anunţat vineri banca.

Share pe Facebook 128 afişări

Scăderea provizioanelor cu 25,3% a dublat profitul BRD în primul semestru, la 123 milioane lei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scădere de 2,6% consemnată la nivelul sistemului bancar. Soldul împrumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evoluţiei creditelor "Prima Casă", se arată într-un comunicat al băncii transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, creditele corporate au înregistrat o reducere de 11,9% faţă de prima jumătate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influenţată de scoaterea semnificativă din bilanţ a finanţărilor neperformante provizionate integral.

Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% în primele şase luni, influenţat de evoluţia negativă a segmentului corporate, pe când depozitele s-au apreciat cu 4,9%.

În urma curăţării parţiale a bilanţului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% în decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definiţiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%.

"Costul net al riscului a scăzut cu 25,3% în S1-2014, faţă de S1-2013, ajungând la 289 de puncte de bază (vs. 369 puncte de bază în S1 2013). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat să se îmbunătăţescă ajungând la 71,2% faţă de 68,9% la decembrie anul trecut", se spune în comunicat.

Depozitele au avansat cu 2,9%, în special datorită persoanelor fizice. Astfel, raportul credite-depozite s-a situat la 79,2%, în scădere de la 91,4% în iunie 2013.

Totodată, venitul net bacar a coborât cu 8,6%, din cauza reducerii marjei nete de dobândă pe fondul efectelor negative de volum şi structură. Comisioanele nete în schimb au stagnat aproape (-0,5%), susţinute de vânzarea pachetelor de retail şi de serviciile de custodie şi intermediere pe piaţa de capital.

Cheltuielile operaţionale au fost mai mici cu 0,9% datorită optimizării costurilor, astfel că raportul venituri/cheltuieli s-a plasat la 48,9%.

"Cu o bază de capital solidă , banca menţine un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, respectiv de 16,4%, conform Basel III", precizează BRD.

Acţiunile BRD, a doua bancă de pe piaţa românească, au închis sedinţa de tranzacţionare de joi la preţul de 9 lei/titlu, în scădere cu 1,1% faţă de referinţă. La această valoare, capitalizarea instituţiei de credit este de 6,27 miliarde lei.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BRD ,
REZULTATE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
SURPRIZA Guvernului pentru TOŢI ROMÂNII care au un salariu de 2.000 de lei. Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe este FĂRĂ ECHIVOC
mediafax.ro
Închide