Se scumpesc materialele de construcţii. Românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară măresc cererea

Revenirea în ţară, pentru vacanţa estivală, a românilor care muncesc în străinătate a mărit cererea de materiale de construcţii, costurile cu manopera şi cu energia au crescut, şi toate acestea au provocat scumpiri cu până la 30% a materialelor, arată operatorii din domeniu consultaţi de MEDIAFAX.

2265 afișări
Imaginea articolului Se scumpesc materialele de construcţii. Românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară măresc cererea

Se SCUMPESC materialele de construcţii. Românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară măresc cererea

Cererea este impulsionată atât de dezvoltatorii care şi-au relansat proiectele imobiliare, cât şi de faptul că românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară investesc în renovarea caselor sau chiar în construirea de locuinţe noi. Această creştere a cererii îi încurajează pe producătorii şi importatorii de materiale să mărească preţurile.

Pe de altă parte, în prima jumătate a acestui an au crescut şi salariul minim pe economie – fapt care a scumpit manopera, dar şi costurile de producţie, în special cele cu energia electrică. Toţi aceşti factori au condus la scumpiri cuprinse între 5% şi 30% la diverse materiale, cum sunt cimentul, fierul-beton, tabla, plasele şi celelalte produse din oţel, dar şi la mobilă şi la produsele din lemn.

„Este legea cererii şi ofertei. Toţi constructorii – de locuinţe, dar şi de birouri sau de centre comerciale – au acum nevoie de aceste materiale. Când scade cererea, scad şi preţurile, şi marjele de profit; cînd cererea creşte, operatorii forţează creşterea marjelor de profit, mărind preţurile”, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR). În opinia sa, factorii de cost au o influenţă mai mică asupra preţurilor, pentru că volumele de producţie sunt mari şi se disipează la nivelul preţului pe unitatea de produs. „Poate părea paradoxal, dar preţul de producţie la un kilogram de ciment este mai mic decât la un kilogram de parfum, datorită volumelor mari cu care se operează în industria cimentului”, a spus liderul APMC.

Pe de altă parte, distribuitorii de materiale de construcţii observă creşteri semnificative ale preţurilor, tot pe fondul unei cereri care a crescut atât de mult încât stocurile sunt aproape să se epuizeze. „Tabla s-a scumpit în trei etape a câte 10%, apoi OSB-urile – acele plăci conglomerate din material lemnos – sunt mai scumpe cu 20-25% şi deja nu mai sunt pe stoc. Polistirenul are acum preţuri cu 25% mai mari, iar produsele metalice cum sunt ţeava sau fierul-beton sunt cu 15-20% mai scumpe. Cimentul la sac nu s-a scumpit, e tot aproximativ 20 de lei, dar e foarte posibil să se fi scumpit la livrările în vrac, pentru că mai nou şi la renovările de case este preferată livrarea vrac, cu cifa de beton gata preparat, şi această nişă a pieţei se dezvoltă cel mai mult. Am mai observat scumpiri şi la materialele de tocărie – uşi, ferestre – cu aproximativ 20%, în schimb preţurile la gresie şi faianţă au rămas pe loc faţă de cele de la începutul anului”, a declarat pentru MEDIAFAX Cosmin Răileanu, administratorul portalului vindem-ieftin.ro, specializat în materiale de construcţii.

Cosmin Răileanu crede că materialele de construcţii sunt scumpite, în mare parte, şi artificial, producătorii profitând de faptul că românii veniţi din străinătate în vacanţă cumpără acum materiale fără să compare preţurile. În plus, „parcă se repetă istoria din 2008, când băncile acordau destul de uşor credite pentru renovarea de case şi cererea creştea atât de mult încât stocurile se epuizau rapid”. În fine, „scumpirea materialelor şi a manoperei se vor reflecta inevitabil în preţurile locuinţelor”, a mai spus distribuitorul.

La începutul anului, conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a semnalat tendinţa de a creşte preţul caselor, în special pe fondul creşterii abrupte a salariului minim pe economie. „Majorarea de salarii din februarie cu siguranţă va produce efecte. Măsura cu TVA zero la tranzacţiile imobiliare (în limita a 100.000 de euro) ar trebui să atenueze aceste tendinţe, dar va fi compensată de creşterea costurilor cu materialele şi cu manopera”, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, la deschiderea târgului internaţional Constructexpo.

Reamintim că accelerarea preţurilor de pe piaţa imobiliară este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării. „A apărut un nou risc – deocamdată având o intensitate scăzută – de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, publicat de banca centrală pe 25 mai. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit prin metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.

Preţurile locuinţelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în trimetrul I 2017 faţă de luna similară din 2016, arată datele publicate pe portalul imobiliare.ro. Aceeaşi sursă arată că în România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a revenit peste pragul de 1.000 de euro.

În fine, şi datele oficiale privind evoluţia preţurilor în industrie, raportate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată scumpiri în perioada iunie 2016 - iunie 2017 în sectoarele producătoare de materiale de construcţii. Astfel, potrivit INS, preţurile au crescut cel mai mult în industriile metalurgică (14,1%), chimică (6,3%), mobilă (3,7%), prelucrarea lemnului (2,1%) şi în sectorul de mase plastice (1,4%). De asemenea, sunt consemnate scumpiri în sectoarele producătoare de bunuri intermediare (4,1%), bunuri de folosinţă îndelungată (3,8%) şi bunuri de uz curent (3,5%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici