Şeful Autorităţii Bancare Europene: În Europa au supravieţuit crizei prea multe bănci

În Europa au supravieţuit crizei prea multe instituţii de credit, a declarat şeful Autorităţii Bancare Europene, Andrea Enria, într-un interviu pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

324 afișări
Imaginea articolului Şeful Autorităţii Bancare Europene: În Europa au supravieţuit crizei prea multe bănci

Şeful Autorităţii Bancare Europene: În Europa au supravieţuit crizei prea multe bănci (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Sunt convins că au fost desfiinţate şi au dispărut de pe piaţă prea puţine bănci europene. Abia 40 au dispărut, faţă de circa 500 în Statele Unite. Guvernele din Europa au vrut să-şi păstreze băncile, iar asta împiedicat procesul de însănătoşire", a spus el pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autoritatea Bancară Europeană a organizat teste de stres pentru instituţiile de credit europene în ultimii ani, însă acestea au fost criticate pentru că nu ar fi fost suficient de exigente.

Europa lucrează la înfiinţarea unei uniuni bancare pentru a întări sistemul financiar.

"Sunt necesare mecanisme de decizie europene, în locul comisiilor fomate pentru a lua hotărâri în perioade de criză", a spus el.

Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană vor evalua soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca precondiţie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor. Astfel, pentru a primi "notă de trecere", băncile ar trebui să aibă o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, în conformitate cu criteriile Basel III.

Evaluările vizează cele mai mari 128 de bănci din zona euro, iar rezultatele şi recomandările vor fi publicate la sfârşitul procesului de evaluare, în octombrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici